Gemeente Geertruidenberg


Gemeente Geertruidenberg scoort 7,6 op klantvriendelijkheid

Inwoners van de gemeente Geertruidenberg en ook plaatselijke instellingen zijn over het algemeen positief over de dienstverlening van de gemeente.

Zij geven die het rapportcijfer 7,2. Klantvriendelijkheid scoort binnen de dienstverlening het hoogst met een 7,6. Dit blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek dat de gemeente liet uitvoeren. De klantvriendelijkheid van de gemeentemedewerkers is zeer bepalend voor de totale tevredenheid van inwoners en instellingen. Om de klantvriendelijkheid nog meer te benadrukken gaat de gemeente Geertruidenberg een kwaliteitshandvest opstellen waarin duidelijk omschreven staat wat inwoners van de gemeente kunnen verwachten.

Burgemeester M. Meijer is blij met de resultaten die uit het onderzoek naar voren komen, maar benadrukt dat het altijd beter kan. ,,Voor ons toont het onderzoek aan dat we op de goede weg zijn. Maar het is tevens een aansporing om ons nog meer in te zetten voor het vraaggericht en dus ook klantgericht werken.

Het klanttevredenheidsonderzoek werd uitgevoerd door bureau Newcom. Dit bureau benaderde in totaal 430 inwoners en instellingen die de afgelopen twee jaar met de gemeente contact hebben gehad met een telefonische enquête. Ook was het mogelijk om via de website van de gemeente een vragenlijst in te vullen. Dit deden nog eens 38 inwoners. Ook de medewerkers van de gemeente vulden de enquête in, dit om na te gaan in hoeverre hun idee over de dienstverlening van de gemeente overeenkomt met dat van de inwoners.

De resultaten van het nieuwe onderzoek tonen aan dat de meeste contacten tussen inwoners/instellingen en de gemeente gebeuren via de balie van de Gemeentewinkel. Het e-mailgebruik neemt echter sterk toe. Inwoners wenden zich het meest tot de gemeente voor een paspoort, een rijbewijs, een bouwvergunning, een verhuizing of om een klacht in te dienen. Bij bedrijven staat het aanvragen van vergunningen bovenaan.

Het persoonlijk contact (vooral aan de balie) met gemeentemedewerkers is van grote invloed op de totale tevredenheid van de inwoners, laat het onderzoek zien. Klantvriendelijkheid bepaalt voor 58 procent de tevredenheid over de dienstverlening.

Deze gegevens zijn voor de gemeente een extra stimulans om verder te gaan met het vraaggericht werken. Het opstellen van een kwaliteitshandvest is daar een onderdeel van. In een kwaliteitshandvest kunnen afspraken tussen de gemeente-afdelingen onderling vastgelegd worden, maar ook afspraken tussen de gemeente en inwoners/instellingen.

Onder de inwoners die deelnamen aan het klanttevredenheidsonderzoek zijn vijf boekenbonnen van 25 verloot. De winnaars van de boekenbonnen krijgen binnenkort hierover bericht.