Gemeente Medemblik

Westerhavensluis en -brug op afstand bediend

De Westerhavensluis vormt de verbinding tussen de Westerhaven en het Overlekerkanaal in Medemblik. Deze sluis, met een sluiskom en een beweegbare basculebrug, dateert van omstreeks 1930. De havensluis werd tot voor kort lokaal, dus op de sluis zelf, handmatig bediend door de sluiswachter. Vanaf eind april 2008 worden de sluis en de bijbehorende brug bediend vanuit het nieuwe havenkantoor.

Bediening sluis en brug
De nieuwbouw van het havenkantoor op de Oosterhaven was een prima kans om de Westerhavensluis- en brug, vanuit dit nieuwe kantoor, op afstand te gaan bedienen. Een glasvezelkabel van de sluis naar het havenkantoor maakt dit mogelijk. De sluis wordt nu bediend vanuit het nieuwe havenkantoor met behulp van een bedieningspaneel met monitoren. De brugwachters kunnen alle handelingen voor het weg- en scheepvaartverkeer vanuit het havenkantoor uitvoeren.

Camera's
Camera's op de sluis zorgen er voor dat het aankomende scheepvaartverkeer, het scheepvaart-verkeer in de sluiskolk en het wegverkeer in de gaten worden gehouden.
In eerste instantie vergt de afstandsbediening een grotere zelfdiscipline van de weggebruiker, de watersporter en de beroepsvaart. Zij zien immers de sluiswachter niet meer staan. Uiteindelijk leidt dit tot een efficiënter en beter gebruik van de sluis.
Met de ingebruikname van de bediening op afstand, verdwijnt bij deze sluis de heffing van sluisgeld.