Senternovem


06-05-2008 | Jury maakt finalisten NET-Trofee 2008 bekend

De jury, onder leiding van Elco Brinkman heeft uit dertien genomineerde projecten er drie uitverkozen om door te gaan naar de finale van de Nationale Energie Toekomst Trofee 2008. Het zijn TNT Real Estate, de gemeente Veenendaal en Oost Flevoland Woondiensten. De NET-Trofee is dé landelijke prijs van het ministerie van VROM voor energiezuinig wonen en werken. De winnaar ontvangt EUR 25.000,- en een kunstwerk. Minister Vogelaar reikt de prijs uit op 5 juni aanstaande tijdens KansRijk uit.

TNT
TNT zorgt voor een omkering in de vastgoedketen door als huurder aan te dringen op energiebesparende maatregelen en op deze manier `groene' kantoorgebouwen en sorteercentra in Hoofddorp en Veenendaal te realiseren. Vernieuwend is dat TNT als huurder investeert in duurzame ambities. Dit is een `omkering in de vastgoedketen', waarin duurzame ambities soms stagneren omdat de projectontwikkelaar moet investeren maar het financiële voordeel naar de niet meebetalende huurder gaat.

De jury vindt de contractvorm van TNT zeer vernieuwend. De `omkering in de vastgoedketen' is een waardevolle innovatie en een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse vastgoedwereld.

Oost Flevoland Woondiensten
Oost Flevoland Woondiensten investeren in het energiezuinig maken van bestaande huurhuizen. De corporatie grijpt grootschalig onderhoud aan om een wijk met 85 huurhuizen in Biddinghuizen duurzaam te moderniseren. De huizen zijn beter geïsoleerd en voorzien van onder meer zonneboilers en waterbesparende toiletten. Oost Flevoland Woondiensten heeft duurzaamheid structureel in haar beleid opgenomen, getuige de tweede achtereenvolgende nominatie voor de NET-Trofee.

De jury is enthousiast over de consequente aanpak van bestaande woningen en de ambities op de lange termijn van Oost Flevoland Woondiensten. Daarnaast illustreert dit project dat energiebesparing niet los staat van duurzame kwaliteitsverbetering in een wijk of stad.

Gemeente Veenendaal
In Veenendaal heeft de gemeente met private partners een eigen energieonderneming opgericht. De nieuwe energieonderneming houdt realisatie, exploitatie en beheer in eigen hand en zorgt er zo voor dat bewoners op een makkelijke manier kunnen investeren in een energiezuinige woning. Het financiële voordeel komt ook direct terecht bij de bewoners.

Naast het feit dat 1250 woningen een duurzame energievoorziening krijgen heeft de jury dit project vooral gekozen vanwege de vernieuwende rol van de gemeente. De gemeente had een belangrijk aandeel in het samenwerkingsproces en is mede-aandeelhouder van de energie-onderneming, waarvan de bewoners profiteren

Bijzondere vermelding
Een bijzondere vermelding was volgens de jury het project in Middelburg waard, waar een bijzondere methode wordt getest om monumenten duurzaam te maken.

Jury NET-Trofee
De jury van de NET-Trofee bestaat uit voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland, hoogleraar Sustainable Building Anke van Hal en Laure Itard, senior onderzoeker aan de TU Delft. Tijdens KansRijk, het congres voor duurzaamheid en innovatie op 5 juni in Nieuwegein, reikt minister Vogelaar de prijs uit aan de winnaar.