ABVAKABO FNV

FNV en ANBO: op naar 1,4 miljoen leden

De Federatieraad, het parlement van de FNV, heeft vanmiddag (6 mei) het groene licht gegeven voor aansluiting van ouderenbond ANBO bij Nederlands grootste vakcentrale. Eerder al ging de Verenigingsraad van de ANBO akkoord. FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld en ANBO-directeur Liane Wubbels, de architecten achter de aansluiting: "Er moet nog veel praktisch werk verzet worden. Maar op 1 januari 2009 is de ANBO als 17e FNV-bond een feit."

Door het aanhaken van ANBO vergroot de FNV haar maatschappelijk draagvlak in een klap met circa 190.000 leden en brengt haar totaal op bijna 1,4 miljoen. Leo Hartveld: "Onze maatschappelijke invloed zal hierdoor alleen maar toenemen. We zijn een factor waar ze in Den Haag nog meer rekening moeten houden." En Wubbels: "Via de FNV zien wij kansen om de belangen van onze leden en die van FNV-senioren nog beter te behartigen. En de noodzaak daartoe wordt alleen maar groter."

De aansluiting van de seniorenbond kwam eind vorig jaar in beeld nadat vakcentrale en ANBO goede ervaringen opdeden met gezamenlijke acties rond de no claim, het AOW-hiaat en de huren. De constatering dat de belangenbehartiging en dienstverlening van FNV en ANBO voor (vroeg)gepensioneerden elkaar op landelijk en lokaal niveau zowel overlappen als aanvullen, leidde tot de eerste verkennende gesprekken tussen beide organisaties. De afgelopen maanden heeft bij ANBO en de FNV-bonden een uitvoerige ledenraadpleging plaatsgevonden.

Leo Hartveld benadrukt dat de aansluiting van de ANBO een gouden kans biedt voor de solidariteit tussen jong en oud: "De FNV groeit als geheel. Dat vergroot op allerlei terreinen onze slagkracht. Bovendien hopen we door de uitgebreidere en specifieke dienstverlening aan senioren onze gepensioneerde leden langer aan ons te binden. Op termijn biedt dat mogelijkheden bij de sectorbonden om meer capaciteit te steken in het werven van jongeren en minderheden."