Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Van Gennip over de sluiting van de ambassade in Kabul

06-05-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Gennip aan de minister van Buitenlandse Zaken over de sluiting van de ambassade in Kabul. Deze vragen werden ingezonden op 25 april 2008 met kenmerk 2070818940.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Gennip (CDA) over de sluiting van de ambassade in Kabul. (Ingezonden 25 april 2008)

Vraag 1
Kent het bericht `Nederlandse ambassade in Kabul dicht'? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat de ambassade in Kabul is gesloten?

Vraag 3
Is het waar dat de ambassade is gesloten vanwege veiligheidsredenen?

Vraag 4
Hoe garandeert u dat ondanks deze verplaatsing de werkzaamheden van de ambassade, mede ten aanzien van de in Uruzgan gelegerde Nederlandse troepen en werkzame ontwikkelingsorganisaties, voortgang kunnen vinden?

Vraag 5
Bent u reeds in gesprek met de Afghaanse autoriteiten, opdat Afghanistan de internationale verplichting om de Nederlandse ambassade adequaat te beveiligen weer spoedig kan oppakken?

Vraag 6
Wanneer verwacht u dat de ambassade weer geopend kan worden?

Antwoord
De Nederlandse ambassade in Kabul is niet gesloten. Ambassademedewerkers zijn om veiligheidsredenen op een andere locatie ondergebracht. Van een onderbreking in de werkzaamheden van de ambassade is geen sprake. Deze maatregelen hebben te maken met een dreiging.

Er is nauw contact tussen de Nederlandse en Afghaanse autoriteiten waarbij bedreigingen aan het adres van Nederland worden besproken. Over terugkeer van ambassademedewerkers naar de ambassade kunnen op dit moment geen mededelingen worden gedaan.


1) www.telegraaf.nl, 23 april 2008

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl