Platform Biologica


Lobby voor bioverpakking succesvol
6 mei 2008

De belasting op verpakkingen van biokunststof wordt verlaagd met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008. Biologica heeft hier eind februari voor gepleit in een brief aan de Tweede Kamer. Voor biokunststof gaat hetzelfde (lage) tarief gelden als voor papier.

Sinds 1 januari geldt een verpakkingenbelasting, een belasting die als doel heeft duurzaamheid te bevorderen. De belasting dreigde echter de biologische sector onterecht te benadelen. Biologica heeft er daarom voor gepleit om milieuvriendelijke verpakkingen (zoals plastics gemaakt van rietsuiker of mais, die volledig composteerbaar zijn) in een nul-tarief op te nemen. Hieraan is nu deels tegemoet gekomen. De belasting op biokunststof wordt verlaagd van bijna 18 eurocent per kilo tot ongeveer 6 eurocent per kilo.

Duurzame verpakkingen
Tijdens het recente Bio-Congres, dat op 9 april door Biologica werd georganiseerd op landgoed Rhederoord bij Arnhem, werd speciale aandacht geschonken aan milieuvriendelijke verpakkingen. Er was grote belangstelling voor een workshop over duurzame verpakkingen, waarvan u hier het verslag kunt lezen.