Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Mei

* | Zwemmen in schoon water

Zwemmen in schoon water

Elke twee weken controleren.

Zodra het weer het toelaat, wil je lekker pootjebaaien of zwemmen. Maar is het water schoon genoeg? De provincie is verantwoordelijk voor de contrôle op de waterkwaliteit. Een gewoon zwembad (zoals De Welle) moet éénmaal per maand het water laten onderzoeken door een gecertificeerd laboratorium en de gegevens aan de provincie beschikbaar stellen. Voor zwemplaatsen in oppervlaktewater doet het Wetterskip Fryslân in de maanden mei tot en met september bij 54 zwemplaatsen een tweewekelijks onderzoek. Het Waterschap Hunze en Aa's controleert het zwemwater in het Lauwersmeer.

Wat open water betreft: er zijn in onze gemeente drie officiele zwemplekken waarvan het water gecontroleerd wordt. Dat zijn:
- de vijver in Parkwijk De Singels, Drachten
- de Smalle Eesterzanding, Smalle Ee

- de Leijen, Theehuis, Rottevalle.
Daarnaast heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld om nog een drie andere (niet-officiële) zwemplekken te controleren:
- W. Brandsmaloane, in Opeinde

- Hooiland/Akkerland, Himsterhout

- Rietpol, Fennepark

In het seizoen (mei tot september) wordt minstens eenmaal in de twee weken gecontroleerd op o.a. zuurgraad en aanwezigheid van schadelijke bacteriën. Mocht er iets aan de hand zijn, dan krijgt de gemeente opdracht om waarschuwingsbordjes te plaatsen.

Voor een overzicht van zwemlocaties in de provincie: zie www.fryslan.nl.
Informatie over zwemwater: bel de zwemwatertelefoon van de provincie 058 2925650 of kijk op pagina 725 van Teletekst.