Zonnebloem: meer dan 295.000 dagjes uit voor gehandicapten

06/05/2008 17:24

Nationale Vereniging de Zonnebloem

Breda, 6 mei 2008

P E R S B E R I C H T

Behoefte aan 'Zonnedagen' neemt toe
Zonnebloem: meer dan 295.000 dagjes uit

De Zonnebloem heeft vorig jaar ruim 295.000 'Zonnedagen' verzorgd. 126.500 zieken en gehandicapten klopten in 2007 bij de vrijwilligersorganisatie aan voor een dagje uit met verpleegkundige begeleiding en verzorging. Dat zijn er 5.000 meer dan in 2006. De Zonnebloem verwacht dat de behoefte aan boottrips, theatervoorstellingen en excursies naar musea, pretparken en andere bezienswaardigheden in 2008 verder toeneemt. Deze week start de Zonnebloem actie 'Zonnedag' om aandacht te vragen voor het belang van dagactiviteiten voor zieken en gehandicapten.

De belangrijkste reden voor de toenemende vraag naar zorggebonden uitstapjes is de stijging van het aantal mensen met een fysieke beperking. Nederland telt naar schatting 1,7 miljoen mensen met een matige of ernstige beperking. Meer dan 50 % van hen is jonger dan 65 jaar; een generatie die gewend is om erop uit te trekken. Daarnaast hebben zorginstellingen door bezuinigingen minder tijd en ruimte om zelf met de bewoners op pad te gaan.

Danny de Munk
Zomaar een dag op stap gaan is voor zieken en gehandicapten niet vanzelfsprekend. Ze zijn vaak afhankelijk van allerlei hulpmiddelen, aangepast vervoer en deskundige begeleiding en zorg. Daarom kost een Zonnedag meer dan een gewoon uitje. De Zonnebloem neemt deze extra kosten voor haar rekening. Vorig jaar ging het in totaal om ruim drie miljoen euro. Via de actie Zonnedag hoopt de Zonnebloem voldoende geld binnen te krijgen om de uitstapjes voor de deelnemers betaalbaar te houden. En om het aantal Zonnedagen verder uit te breiden. Voornaamste ingrediënten voor de campagne zijn spotjes met Danny de Munk en de nieuwe website www.zonnedag.nl.

Sociaal netwerk
De Zonnebloem telt bijna 40.000 vrijwilligers die georganiseerd zijn in ongeveer 1.500 afdelingen. Zij bieden een sociaal netwerk aan zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen, voor wie eenzaamheid dreigt en geven kleur aan hun leven. Buiten het organiseren van ruim 295.000 Zonnedagen, leggen de vrijwilligers 1,2 miljoen huisbezoeken af aan meer dan 64.000 zieken en gehandicapten. Ook gaan elk jaar zo'n 8.000 (zwaar) hulpbehoevende mensen met de Zonnebloem op vakantie, waarvan 2.850 met het eigen vakantieschip.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.