Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland stelt extra geld beschikbaar voor mensenrechten

06 mei 2008 | Nederland investeert de komende twee jaar 7,5 miljoen euro extra in de bevordering van mensenrechten. Het fonds waaruit het ministerie van Buitenlandse Zaken overal ter wereld mensenrechtenverdedigers en projecten ondersteunt, wordt stapsgewijs structureel verhoogd van 22,5 miljoen euro dit jaar naar 25 miljoen euro in 2009 tot 27,5 euro miljoen in 2010.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) kondigde eind vorig jaar meer dan honderd concrete maatregelen aan om het respect voor de mensenrechten wereldwijd te bevorderen. Eén daarvan was de instelling van het Mensenrechtenfonds. "Ik ben blij dat we meer steun kunnen bieden aan de mensen die voor de naleving van de mensenrechten echt het verschil kunnen maken," aldus Verhagen.

Aan deze financiële steun blijkt bij mensenrechtenverdedigers veel behoefte. Dit jaar is de beschikbare 22,5 miljoen al gereserveerd voor mensenrechtenprojecten in meer dan vijftig landen. De projecten hebben allerlei verschillende doelen, bijvoorbeeld het tegengaan van marteling en doodstraf, de bevordering van vrijheid van godsdienst en de bescherming van religieuze minderheden en de rechten van vrouwen, kinderen en homoseksuelen.

Naast het Mensenrechtenfonds investeert het ministerie per jaar nog eens 24 miljoen euro in andere activiteiten voor de bevordering van mensenrechten. Zo draagt Nederland bij aan de financiering van het Kantoor van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties en van verschillende internationale organisaties die zich richten op bevordering van religieuze tolerantie.

Mensenrechten staan centraal in het Nederlandse buitenlands beleid. Onder het motto `mensenrechten gelden voor iedereen, altijd en overal' wil Nederland de trend keren dat culturele en religieuze verschillen steeds vaker worden gebruikt als excuus om mensen hun rechten te onthouden.

Mensenrechten zijn onlosmakelijk verbonden met ontwikkeling, zoals ook verwoord in de beleidsnotitie `Een zaak van iedereen'. Door de vrijheid van meningsuiting en vereniging van vergadering kunnen burgers de naleving van economische, sociale en culturele rechten actief bevorderen.

Meer informatie


* Mensenrechten-strategie minister Verhagen Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Bijlagen

* Subsidieregeling Mensenrechtenfonds | PDF, 44 Kb

Mensenrechten verdragen