over medewerkers in de thuiszorg die salaris in moeten leveren om hun baan te behouden

Antwoorden op kamervragen van Kant over medewerkers in de thuiszorg die salaris in moeten leveren om hun baan te behouden

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO-K-U-2844005

6 mei 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over medewerkers in de thuiszorg die salaris in moeten leveren om hun baan te behouden (2070816830).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat werknemers van een thuiszorginstelling gedwongen worden hetzelfde werk voor een lager loon uit te voeren? 1)

Vraag 2
Bent u op de hoogte van de uitspraak van de voorzitter van de Raad van Bestuur van Tante Louise dat hij gedwongen wordt door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) omdat het werk dat de medewerkers vóór de invoering van de Wmo uitvoerden lichter is geworden; en dat: "de taak minder zwaar is maar wel in overeenstemming met wat vanuit de Wmo gevraagd wordt en daar dus een andere salarisschaal bij hoort?" Wat is uw reactie hierop? Bent u het eens met deze uitspraak? Zo ja, waarom? Zo neen, wat gaat u ondernemen? 1)

Antwoord 1 en 2
De uitspraak van de voorzitter van de Raad van Bestuur is geheel voor haar of zijn rekening. In ieder geval is het zo dat de gemeente Bergen op Zoom in het contract vergelijkbare productdefinities hanteert als in de AWBZ en dat andere aanbieders in de gemeente geen problemen ondervinden. Het is primair de verantwoordelijkheid van de sociale partners om een CAO op te stellen en op de naleving daarvan toe te zien. Ik ben niet voornemens in deze verantwoordelijkheid te treden.

Vraag 3
Deelt u de mening dat deze ontwikkeling een negatief effect heeft op het behouden van gekwalificeerde en ervaren medewerksters voor de thuiszorg? Welke maatregelen gaat u treffen om deze ontwikkeling te stoppen?

Antwoord 3
Ik vind het van groot belang dat gekwalificeerde medewerkers behouden blijven voor de thuiszorg. In de tussenrapportage Wmo van 15 februari 2008 heb ik aangegeven welke maatregelen ik direct na mijn aantreden heb ondernomen en nog zal ondernemen.

Vraag 4
Heeft de gemeente Bergen op Zoom geld overgehouden dat bestemd was voor de huishoudelijke zorg in de Wmo? Zo ja, hoeveel?

Antwoord 4
Ja, de gemeente Bergen op Zoom heeft op het budget voor de gehele Wmo ongeveer EUR1,6 miljoen overgehouden.

Vraag 5
Bent u bereid de gemeente Bergen op Zoom nadrukkelijk aan te sporen haar beleid te wijzigen, opdat mensen wel hun baan en salaris kunnen behouden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5
Er is voor mij geen aanleiding om de gemeente Bergen op Zoom aan te sporen haar beleid te wijzigen.

Vraag 6
Bent u ervan op de hoogte dat de instelling Tante Louise gebruik heeft kunnen maken van de subsidie personele gevolgen, maar dat toch nu 350 mensen met ontslag worden bedreigd tenzij zij akkoord gaan met een lagere inschaling en lager loon? Wat is uw reactie hier op? Welke maatregelen gaat u treffen om er voor te zorgen dat deze mensen voor de zorg behouden kunnen worden zonder dat zij in salaris achteruit moeten? 2)

Antwoord 6
Tante Louise heeft inderdaad subsidie ontvangen uit hoofde van de subsidieregeling personele gevolgen Wmo 2007. De instelling heeft een plan van aanpak gemaakt op basis waarvan zij de subsidie heeft ontvangen. Ik kan niet uitsluiten dat ondanks de bijdrage uit de subsidieregeling en de uitvoering van dat plan van aanpak er toch mensen ontslagen dreigen te worden of een lager salaris krijgen. Zoals ik bij het antwoord op vraag 1 en 2 heb aangegeven wil ik niet treden in de verantwoordelijkheid van de sociale partners. De thuiszorgorganisatie heeft een eigenstandige verantwoordelijkheid om de problemen die zij ondervinden op te lossen. De lokale vakbonden zijn daarbij wat mij betreft de eerste gesprekspartners.

Vraag 7
Bij hoeveel thuiszorginstellingen in Nederland worden medewerkers voor de keuze gesteld tussen ontslag en salaris in te leveren om hun baan in de thuiszorg te behouden? Wat is de oorzaak hiervan? Bent u bereid hier onderzoek naar te doen? Zo ja, kan dit onderzoek plaatsvinden vóór de volgende Wmo-rapportage? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 7
Ik heb hierin geen inzicht. Mij bereiken geen signalen dat dit verschijnsel zich op grote schaal voordoet. Ik zie daarom geen reden om hier onderzoek naar te doen.


1) BN de Stem, 3 april 2008
http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/2920151/Minder-salaris-ander s-ontslag.ece

2) Aanhangsel Handelingen, nr.1010, vergaderjaar 2007-2008