Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De heer Wetselaar
Debussyhof 209
4536 BK TERNEUZEN

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 6 mei 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/3962 - Onderwerp
Klacht over de RDW

Geachte heer Wetselaar,

Via de Vaste Commissie voor Verkeer en Waterstaat van de Tweede Kamer ontving ik uw klacht over de RDW. In deze brief zal ik hierop ingaan.

Uw klacht heeft betrekking op de informatievoorziening van de RDW over het verloop van de aanvraag van uw rijbewijs in de periode 1976-1983. Uit de bijgevoegde brieven van de RDW heb ik vernomen dat het concreet de omwisseling van uw Zuid-Afrikaanse rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs in 1978 betrof. Over die omwisseling heeft in 2005 ook al een briefwisseling plaatsgevonden tussen u en mijn departement.

Naar aanleiding van uw klacht heb ik contact opgenomen met de RDW om te bezien op welke wijze u door de RDW bent geïnformeerd en of daarbij informatie aan u is achtergehouden.
Bij het onderzoek zijn de volgende gegevens naar voren gekomen:
· Volgens uw opgave heeft u in 1978 uw Zuid-Afrikaanse rijbewijs omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs. Uw Zuid-Afrikaanse rijbewijs was volgens uw opgave geldig voor de categorieën A (motor) en B (personenauto).
· In 1978 behoorde de verantwoordelijkheid voor de omwisseling van een buitenlands rijbewijs, als ook de afgifte van een rijbewijs toe aan de Commissaris van de Koningin (oftewel de Provincies). Per 1 oktober 1986 is deze werkwijze aangepast en zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de afgifte van rijbewijzen en is de RDW verantwoordelijk voor de omwisseling van buitenlandse rijbewijzen. Vanaf dat moment is er ook sprake van een centraal rijbewijsregister, dat wordt beheerd door de RDW. Voor 1 oktober 1986 hadden de rijbewijzen een geldigheidsduur van 5 jaar. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

VENW/DGP-2008/3962

Indien men de geldigheidsduur van deze rijbewijzen langer dan een jaar liet verlopen, moest opnieuw een rijexamen worden afgelegd. Vanaf 1 oktober hebben de rijbewijzen een geldigheidsduur van 10 jaar. Als deze geldigheidsduur is verlopen mag men geen voertuigen besturen, maar kan het rijbewijs wel vernieuwd worden.
· In de overgangsbepalingen van het Reglement rijbewijzen (art 174 RR) is opgenomen dat alleen Nederlandse rijbewijzen die hun geldigheid hebben verloren na 30 juni 1985 voor het verstrijken van de geldigheidsduur voor vernieuwing in aanmerking komen. Dit betekent dat de rijbewijzen minimaal moeten zijn afgegeven op of na 1 juli 1980. Rijbewijzen afgegeven voor 1 juli 1980 hebben definitief hun geldigheid verloren en men kan geen rechten meer ontlenen aan deze documenten.
· Alhoewel de provinciale rijbewijsregisters per 1 oktober 1986 naar de RDW zijn overgegaan, zijn niet meer alle gegevens van die registers aanwezig. Ten eerste geldt dat de gegevens van rijbewijzen die voor 1 juli 1980 zijn afgegeven, en waar betrokkenen geen rechten meer aan kunnen ontlenen, zijn vernietigd. Daarnaast geldt voor de periode 1 oktober 1986 tot en met 1 oktober 2006 dat gemeenten en de RDW de aanvraagformulieren minstens 10 jaar moesten bewaren, of eerder konden worden vernietigd indien een nieuw rijbewijs was afgegeven.

Ik moet derhalve helaas voor u constateren dat de gegevens betreffende de aanvraag van de omwisseling van uw rijbewijs in 1978 niet meer bestaan. Bij de RDW kan derhalve geen sprake zijn van het moedwillig achterhouden van gegevens. Ik constateer dan ook dat de RDW u hierover juist heeft geïnformeerd. Evenmin kan achterhaald worden wat de reden is geweest dat u in 1978 uitsluitend een Nederlands rijbewijs heeft ontvangen voor de categorie B en niet voor categorie A. Indien u het verzoek om inzage in het omwisselingstraject direct na afgifte van het Nederlandse rijbewijs bij de provincie had ingediend, zouden de desbetreffende gegevens nog voorhanden zijn geweest en had kunnen worden beoordeeld of u terecht geen Nederlands motorrijbewijs is afgegeven, of dat er sprake was van een een vergissing. Nu na 30 jaar is dat helaas niet meer mogelijk.

Indien u alsnog wilt beschikken over het motorrijbewijs zult u in Nederland opnieuw examen moeten doen. Ik begrijp dat dit voor u een vervelende boodschap is, maar er zijn helaas geen andere mogelijkheden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Camiel Eurlings

---