Ingezonden persbericht


Persmededeling

Nexans werkte mee aan de langste onderzeese hoogspanningsverbinding ter wereld

Schiedam, 6 mei 2008 - Vandaag, op 6 mei is de langste onderzeese hoogspanningskabel ter wereld succesvol in bedrijf genomen. De NorNed-kabel is 580 km lang en verbindt het Noorse stroomnet (in Feda) met het Nederlandse stroomnet (in Eemshaven). Nexans, wereldmarktleider in de kabelindustrie, produceerde voor het project twee gelijkstroomhoogspanningskabels (HVDC) van 450 kV, met een capaciteit van 700 MW. Het ontwerp en de productie van de kabels vond plaats in de Noorse vestiging van Nexans in Halden. Nexans' kabellegschip, de Skagerrak, werd ingezet bij de installatie van de kabels tot op 410 m onder de zeespiegel.

Uitwisseling van stroom
De NorNed-kabel is een gezamenlijk project van de landelijke netbeheerders van Noorwegen (Statnett) en Nederland (TenneT). De verbinding is aangelegd om het elektriciteitsaanbod in beide landen te vergroten, het net in beide landen betrouwbaarder te maken en de elektriciteitsprijzen te stabiliseren. Aangezien de Noorse stroom vooral wordt opgewekt door waterkracht, voorziet de NorNed-verbinding in de behoefte goedkopere, groene stroom naar Nederland te transporteren. Anderzijds zal de verbinding in perioden van schaarste in Noorwegen elektriciteit naar Noorwegen transporteren.

Over Nexans
Met energie als spil van zijn ontwikkeling biedt Nexans, wereldmarktleider in de kabelindustrie, een uitgebreid gamma kabels en kabelsystemen. De Groep is een wereldspeler op infrastructuur-, industrie- bouw- en Local Area Network- markten. Nexans ontwikkelt oplossingen voor een reeks marktsegmenten gaande van energie-, transport- en telecomnetwerken tot scheepsbouw, olie en gas, de nucleaire industrie, de automobielsector, spoorwegen, elektronica, luchtvaart, goederenverwerking en automatisering. Met een industriële aanwezigheid in meer dan 30 landen en commerciële activiteiten wereldwijd stelt Nexans 22.000 mensen tewerk en realiseerde in 2007 een omzet van 7,4 miljard euro. Nexans is genoteerd op de beurs van Parijs, compartiment A van de Eurolist van Euronext. Meer informatie op www.nexans.nl

Over Nexans Nederland
Nexans Nederland is gespecialiseerd in de marketing, de verkoop en de distributie van een breed assortiment energie-, communicatie- en telematicakabels. De activiteiten van de onderneming zijn geconcentreerd op drie belangrijke markten: Utiliteitsbouw, Infrastructuur en Industrie. Met deze activiteiten is Nexans een van de grootste leveranciers op dit gebied in Nederland.