Gemeente Borsele

Burgemeester Gelok opent de Koutermolen en tentoonstelling

Het is bijna een jaar geleden dat de sleutel van âde Koutermolenâ van Hoedekenskerke aan het pas gevormde Stichtingsbestuur werd overgedragen.

Â

De akte was gepasseerd en de stichting kon zich de nieuwe eigenaar noemen. In dit afgelopen jaar is er keihard gewerkt. De molen is weer draaiklaar gemaakt. In de molen is een tentoonstelling ingericht, waarin aandacht wordt besteed aan het werk van de boer, de molenaar en de bakker. De techniek van de molen wordt digitaal in beeld gebracht. Op zaterdagen, als de molen draait, is hij geopend voor bezoekers. Groepen kunnen een afspraak maken. De kinderen van basisschool âDe Regenboogâ hebben daar al gebruik van gemaakt.

Â

Aankoop en inrichting zijn mogelijk gemaakt door steun van de gemeente, de provincie, Leader+, Prins Bernhardcultuurfonds, en vele andere sponsoren. Met de bijdrage van donateurs wordt de exploitatie en een deel van het onderhoud betaald. Het overgrote deel van het onderhoud wordt betaald door subsidie van rijk, provincie en gemeente. Hoedekenskerke is er trots op dat hier een stuk cultuurhistorie voor de toekomst is gespaard.

Â

âDe gemeente Borsele heeft 6 korenmolens. Zij zet zich enorm in om deze molens voor de toekomst te bewaren. Het gemeente bestuur initieert en stimuleert het onderhoud en voortbestaan van de molens. Zij beschikt over mensen die, met liefde voor de monumentenpanden, wegen weten te vinden om de toekomst van deze gebouwen veilig te stellen,â aldus de heer Roelse van de Stichting De Koutermolen.

Â

Vorig jaar werd de Vijf Gebroeders in Heinkenszand in volle glorie in gebruik genomen. Ook voor de toekomst van de onttakelde molen De Blazekop in Ovezande begint hoop te gloren. De molen is nu aangekocht door de Monumenten Stichting Goes.

Â

Dit jaar is Hoedekenskerke aan de beurt. Op vrijdag 9 mei om plm 15.00u opent burgemeester E.J. Gelok de molen en de tentoonstelling.

Â

Op de Nationale Molendag, zaterdag 10 mei, zal de molen in Hoedekenskerke de hele dag open zijn voor bezoek. Voor alle bezoekers staat de koffie met een vers gebakken Zeeuwse babbelaar klaar.

Â

De kinderen van de basisschool doen mee aan een tekenwedstrijd. Om 14.00 uur zal de jury de winnaars bekend maken.

Â