Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Hoge vloedgolf door cycloon Nargis verwoestend
06 mei 2008 -

Behalve de hoge windsnelheden en hevige regenval heeft de tropische cycloon Nargis afgelopen weekend veel slachtoffers in Birma gemaakt door de hoge vloedgolf van ruim vier meter. Nargis is met zijn windsnelheden van groter dan 200 kilometer in de op een na grootste categorie cycloonsterktes gevallen.

De baan en sterkte van Nargis zijn door de internationale weerdiensten goed voorspeld. Op 27 april is de cycloon al gesignaleerd als tropische depressie. Een dag later heeft hij de status van tropische cycloon bereikt waarna hij op 2 mei de kust van Birma is aanbeland. Zijn status was toen Very Severe.

Weerdiensten hadden toen al voorzien dat Nargis zich van west naar oost verplaatste, over de laaggelegen delta van de Irrawaddy rivier. Door de cycloonbaan langs het kustgebied en het vrij ondiepe water heeft Nargis als het ware de zee omhoog gestuwd en is er een vloedgolf van meer dan vier meter ontstaan. Dit heeft bijgedragen aan het verwoestende karakter van Nargis die vooral in Rangoon veel slachtoffers heeft geëist.

Nargis is een zeer zware tropische cycloon maar niet buitenproportioneel. Birma ligt tevens aan de rand van het gebied waar tropische cyclonen in de periode mei-juni en september tot en met november voorkomen. Wel heeft Nargis zich zuidelijker dan zijn voorgangers verplaatst waardoor het voor Birma een uitzonderlijke gebeurtenis is.

Eerste uitgave: 06-05-08