Rode Kruis Belgie


Paraatheid van het Rode Kruis in Myanmar voor en na de cycloon moet menselijk leed helpen verzachten

Van zodra het Rode Kruis van Myanmar (MRCS) kennis had van de nakende cycloon Nargis (één week op voorhand) heeft de organisatie de bevolking dadelijk gewaarschuwd via haar uitgebreide, lokale vrijwilligersnetwerk. Na doortocht van de verwoestende storm heeft het Rode Kruis zijn acties onmiddellijk verder gezet.

Het Rode Kruis van Myanmar (MRCS) beschikt over onder andere 17.800 vrijwilligers die zijn opgeleid in het toedienen van Eerste Hulp alsook over 46 mensen die psychosociale hulp kunnen bieden, 95 specialisten in watervoorziening en een 1.230 leden tellend DART-team (Disaster Action Response Team).

Onmiddellijk na de ramp stuurde het Rode Kruis van Myanmar (MRCS) teams uit naar de zwaarst getroffen streken en begon het met de verdeling van vooraf klaargemaakte noodhulpgoederen. Het gaat hierbij voornamelijk om waterzuiveringstabletten, geïmpregneerde muggennetten, kledij, voedsel, plastic zeilen en hygiënekits. Ook wordt drinkbaar water gebracht naar scholen en andere openbare gebouwen waar daklozen zijn samengebracht.

De tropische cycloon âNargisâ heeft de kust van Myanmar ten zuidwesten van de hoofdstad Yangon, meer bepaald de Irrawaddy-delta, zwaar geteisterd met hevige rukwinden tot 190 km/u, zware regenval en overstromingen. Daardoor zijn vele duizenden mensen omgekomen of vermist en zijn tienduizenden anderen dakloos : volgens de eerste evaluaties is 95 procent van de woningen aan de zuidkust van de delta zwaar beschadigd. Niet minder dan 1.000.000 mensen zou getroffen zijn door de cycloon.

Men kan de acties van het Rode Kruis in Myanmar en andere rampgebieden ondersteunen met giften aan Rode Kruis-Vlaanderen op rekening nummer

000-0006566-67 met vermelding "noodhulpfonds".

Mechelen, 6 mei 2008