FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: ook op tweede dag grote actiebereidheid onder werknemers OV

Ook op de tweede dag van de acties in het streekbusvervoer geven buschauffeurs massaal gehoor aan de oproep van FNV Bondgenoten om geen vervoersbewijzen te controleren. Op Koninginnedag gisteren startte de bond met de publieksvriendelijke acties om de werkgevers in het streekbusvervoer tot een beter cao-bod te dwingen.

Bestuurder Janny Koppens van FNV Bondgenoten is tevreden met de grote actiebereidheid: "De mensen laten zien dat het hun menens is. Ik hoop dat die boodschap bij de werkgevers doorkomt". Maandag en dinsdag zijn de volgende actiedagen. Daarna zijn ook voor Pinksteren acties gepland. Ook dan zullen chauffeurs in het streekvervoer geen kaartjes controleren, ondanks de voortdurende dreiging van inhoudingen op het loon door de werkgevers. Koppens: "De werkgevers lokken door dit gedrag uit dat de chauffeurs deze publieksvriendelijke actievorm vaarwel zeggen. Vanochtend heeft dit in Leiden al tot een werkoverleg van enkele uren geleid waardoor er geen bussen uitreden".

FNV Bondgenoten wil een éénjarige cao met een loonsverhoging van 3,5% en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5%. Ook wil de bond afspraken maken over sociale veiligheid voor chauffeurs (en passagiers), betere beloning van jonge chauffeurs en dat werknemers hun doorbetaalde pauze houden en ontziemaatregelen voor oudere werknemers blijven bestaan.

FNV Bondgenoten is de grootste vakbond in het openbaar vervoer en organiseert zo'n 60% van de buschauffeurs.

---