Radboud Universiteit Nijmegen


Jodium kleinste antioxidant

Gestresst zeewier heeft invloed op kustklimaat

Datum bericht: 6 mei 2008

Gestresste kelp geeft deeltjes af die een positief effect hebben op ons klimaat. Het grote bruine zeewier laat grote hoeveelheden jodium-ionen ontsnappen, die ozon onschadelijk maken en wokenvorming in gang zetten. Dit publiceert een internationale groep zeebiologen en chemici in PNAS (online publicatie 5/5/08). Martin Feiters van het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen was één van de auteurs. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het ophelderen van de jodiumchemie in het zeewier.

Kelp (Laminaria) verzamelt grote hoeveelheden jodium. Het element werd tweehonderd jaar geleden zelfs ontdekt in de as van het wier. Jodium speelt een belangrijke rol in onze schildklier, die de stofwisseling reguleert. De onderzoekers stellen nu voor het eerst vast dat kelp het element in zijn allersimpelste vorm vastlegt: I-, jodide, enkelvoudige, negatief geladen ionen. Als de jodide-ionen vrijkomen werken ze als antioxidant; jodide ionen zijn daarmee het eerst ontdekte anorganische antioxidant in levende wezens, en ook meteen de simpelste (een ion bestaande uit een enkel negatief geladen atoom) van alle antioxidanten.

Nieuwe benadering
Om de vorm van jodium in het wier te bepalen zette Martin Feiters van het Institute for Molecules and Materials röntgen absorptie spectroscopie in, waarvoor synchrotronstraling nodig is. Hiermee kan de chemische structuur van de omgeving van sporenelementen in biologische systemen bepaald worden zonder dat zij daarvoor hoeven te worden ontleed of chemisch bewerkt. Op de metalen onder de sporenelementen (ijzer, koper, zink, en andere) werd deze techniek al langer toegepast, maar de toepassing op een halogeen (chloor, broom, jodium) in een biologisch systeem was nieuw. Positief geladen metaalionen worden direct door atomen als stikstof, zuurstof, en zwavel uit biologische moleculen zoals eiwitten gecoördineerd; de negatieve halogeenionen worden via zogenaamde waterstofbruggen gebonden, waardoor het röntgen absorptie spectroscopie -signaal zwak is. Dit maakte een nieuwe aanpak in de interpretatie noodzakelijk.

Als kelp stress ervaart, bijvoorbeeld bij laag water aan de lucht of fel zonlicht wordt blootgesteld, of beschadigd wordt, laat het binnen enkele seconden jodide-ionen (I-) uit zijn weefsel ontsnappen. Deze ionen maken ozon en andere oxidanten onschadelijk en vormen al doende jodium-moleculen (I ). Dit verklaart de hoge concentratie jodium in de zeelucht boven kelpvelden. Deze jodiumdeeltjes werken vervolgens als condensatiekernen voor de vochtige zeelucht. Ook onder water gebruikt kelp jodide als bescherming tegen oxidatieve stress door ziekteverwekkers. Kelp is een groot stevig zeewier dat veel voorkomt in koelere wateren. Het wier is eetbaar en wordt vaak als voedingssupplement of als ingrediënt voor cosmetica gebruikt.

Reference:
`Iodide accumulation provides kelp with an inorganic antioxidant impacting atmospheric chemistry'
Küpper FC, Carpenter LJ, McFiggans GB, Palmer CJ, Waite TJ, Boneberg E-M, Woitsch S, Weiller M, Abela R, Grolimund D, Potin P, Butler A, Luther III GW, Kroneck PMH, Meyer-Klaucke W, Feiters MC (PNAS, 2008 - online publicatie 5/5/08)

Online publicatie 5 mei 2008:
http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/0709959105v1