Voedsel en Waren Autoriteit

Vaccinatie en export van dieren naar blauwtongvrije gebieden

Op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is het dossier bluetongue (blauwtong) aangevuld met informatie over vaccinatie en export van dieren naar blauwtongvrije gebieden.

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488

Bluetongue

Bluetongue (blauwtongziekte) is een in grote delen van de wereld voorkomende virusziekte van herkauwers (o.a. schapen, geiten, runderen, herten, reeën, buffels, kamelen en lama's). De ziekte is vernoemd naar de blauwe tong, één van de symptomen die als gevolg van deze ziekte kunnen optreden. De aandoening komt vooral voor in de tropen en subtropen.

De ziekte wordt niet van herkauwer tot herkauwer verspreid, maar door de tussenkomst van bloedzuigende insecten uit de familie van de Culicoides-soorten ('knutjes'). In Zuid-Europa wordt de ziekte vaak verspreid door Culicoides imicola. In andere delen van Europa is de overdracht ook mogelijk door C. pulicaris en C. obsoletus.

Verspreiding
Sinds 2006 komt bluetongue ook in noordwest Europa voor. Een overzicht van besmettingen in Nederland wordt in dit webdossier gepresenteerd.

Knuttenvrije periode
Voor de start van de knuttenvrije periode gelden de volgende criteria:
* de maximum temperatuur is gedurende 14 dagen onder de 10 C , of
* de maximum temperatuur is gedurende 7 dagen onder de 10 C, met in die week 3 nachtvorsten en
* per val worden per nacht minder dan 5 geslachtrijpe vrouwtjesknutten gevangen, en
* er doen zich geen klinische gevallen (dieren met ziekteverschijnselen) van bluetongue meer voor.

Vorig jaar is de knuttenvrije periode op 18 december in gegaan. Dit jaar is op 19 december vastgesteld dat in heel Nederland de temperatuur gedurende 7 dagen onder de 10 C is geweest waarbij ook aaneengesloten 3 dagen nachtvorst is gemeten. Daarnaast is het aantal geslachtsrijpe vrouwelijke knutten beneden het maximum aantal gebleven en zijn er geen klinische verdenkingen meer gemeld. Hiermee is voldaan aan de voorwaarden voor het instellen van een knuttenvrije periode. Naar analogie van vorig jaar wordt het begin van de knuttenvrije periode met terugwerkende kracht vastgesteld op de eerste dag van de temperatuurperiode die voldoet aan boven vermelde criteria. In dit geval wordt de knuttenvrije periode dus ingesteld op 12 december 2007.

Tijdens de knuttenvrije periode kan worden gesteld dat er geen verspreiding van het bluetongue virus via de knutten kan plaats vinden. Zestig dagen na aanvang van de knuttenvrije periode kan gesteld worden dat er geen infectieuze runderen of schapen meer aanwezig zijn.

Melden van blauwtong
Één van de voorwaarden voor het ingaan van de knuttenvrije periode is dat er geen dieren met ziekteverschijnselen van blauwtong meer mogen zijn. Het melden van ziekteverschijnselen van Blauwtong is daarom nu extra belangrijk. Zelfs al is het al bij de VWA bekend dat er op het bedrijf Blauwtong is geweest, is het van belang dat dieren met verschijnselen van blauwtong gemeld worden aan de VWA. Deze melding vindt plaats via de praktiserend dierenarts. De VWA komt vervolgens op het bedrijf kijken en zal bloedmonsters nemen ter bevestiging van de diagnose.

Voor actuele informatie over beleid en maatregelen kunt u terecht op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, www.minlnv.nl.

Laatst gewijzigd: 29 april 2008