GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks: schaf mengzones af voor een betere waterkwaliteit

Brussel, 6 mei 2008 - Vandaag stemt de milieucommissie van het Europees Parlement over het terugdringen van schadelijke stoffen in oppervlaktewater. De ministers van de lidstaten eisen dat er zogenaamde mengzones gehanteerd mogen blijven worden. Concreet betekent dit dat in gebieden waar fabrieken hun afvalstoffen lozen, hogere concentraties vervuilende stoffen zijn toegestaan. GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg vindt dat een erg slecht idee en wil de mengzones juist afschaffen.

Buitenweg pleit daarom voor een brongerichte aanpak van vervuiling: "We stellen de waterkwaliteitsnormen natuurlijk niet vast om ze vervolgens niet te handhaven. Het doel moet zijn het verbeteren van de waterkwaliteit, het beschermen van mens en milieu en niet het ontzien van vieze fabrieken".

Het bedrijfsleven klaagt over de kosten, maar als je fabrieken toestaat hun stoffen volop te lozen, dan schaadt je het milieu en wentel je de kosten af op de samenleving. Volgens Buitenweg is dit nu niet bepaald toekomstgericht beleid. "Er moet een keer betaald worden voor de schadelijke stoffen die in oppervlaktewater terechtkomen. Deze schadelijke stoffen krijg je er niet zomaar weer uit. Zo zadel je niet alleen mensen nu, maar ook toekomstige generaties met het probleem op. Als die straks drinkwater willen produceren, moeten ze eerst ons afval eruit zuiveren. Het is veel logischer om er via een brongerichte aanpak voor te zorgen dat zo min mogelijk van deze schadelijke stoffen in het water terechtkomen."

Ook Nederland is gebaad bij een strikte handhaving van Europese waterkwaliteitsnormen. Nederland ligt laag en benedenstrooms. Daardoor komen schadelijke stoffen die bijvoorbeeld in Duitsland geloosd worden bij ons terecht.

"Als we niet streng handhaven, dan krijgen wij bijvoorbeeld de troep uit het Ruhrgebied in ons water. Nederland moet dan weer allerlei prijzige maatregelen nemen om de concentraties van die schadelijke stoffen te verlagen. En wie wil dat betalen? De Nederlandse burger niet, lijkt me", aldus Buitenweg.


-----------------------------------------