Ingezonden persbericht


Rotterdam, dinsdag 6 mei 2008

Masturbatie geen taboe onder jongeren

Onderzoek van www.HoeHetMoet.nl: ruim tweederde van de jongeren vindt masturberen normaal en schaamt zich er niet voor

De meeste jongeren vinden masturberen heel normaal en schamen zich er niet voor. Dit blijkt uit representatief onderzoek van de voorlichtingssite www.HoeHetMoet.nl onder 500 jongeren tussen de 16 en 25 jaar1. Ruim een op de vier masturbeert voor het eerst in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Jongens masturberen meer dan meisjes: 60% trekt zich wekelijks af en meer dan een kwart zelfs dagelijks. Van de meiden vingert 8% zich dagelijks en een derde nooit, zo blijkt uit het onderzoek.

Jong geleerd...
De grootste groep jongeren (36%) begint in de leeftijd van 12 tot 14 met masturberen. Zowel bij jongens als bij meiden gaat het hier om de meerderheid (41% van de jongens en 31% van de meiden). 28% van de jongeren is er nog sneller bij en begint tussen de 10 en 12 jaar. Eenderde van de jongens trekt zichzelf dan voor het eerst af. Bij de meiden ligt dit percentage lager, namelijk op 21%. Meiden ontdekken masturberen later dan jongens. Driekwart van de jongens heeft zichzelf als eens afgetrokken vóór ze 14 zijn, terwijl op die leeftijd meer dan de helft van de meiden het nog niet heeft ervaren. Een op de vijf meiden begint er mee na haar 16e. Jongens doen het ook vaker dan meiden: 86% van de jongens trekt zich minimaal 1 keer per week af. Bij de meiden ligt deze frequentie op 67%. Overigens masturberen niet alle jongeren. 8% van de jongens en 31% van de meiden doet het nooit.

Klaarkomen op Sophie of Waldemar
De meeste jongeren masturberen in bed (70%). Dit doen ze 's avonds (63%) en niet in aanwezigheid van anderen (65%). Eenderde van de jongeren masturbeert wel in bijzijn van zijn of haar (seks-) partner. Het gaat hierbij vaker om meiden dan jongens (36% versus 29%). 46% van de jongeren denkt tijdens het masturberen aan niemand in het bijzonder en 36% denkt aan hun (seks-) partner. Overigens denken meiden vaker aan hun (seks-) partner tijdens het masturberen dan jongens. Die denken eerder aan een vriend of vriendin. Slechts 5% van de jongeren wordt opgewonden van de gedachte aan een celebrity. Hoe sexy sommige er ook uitzien, ze dienen zelden ter inspiratie.

No shame in my game
Over het algemeen schamen jongeren zich er niet voor dat ze masturberen; 69% vindt het heel normaal. Onder de overige jongeren is wel sprake van schaamtebesef, al weerhoudt dat de meeste er niet van om toch aan zelfbevrediging te doen. Opmerkelijk is dat meiden zich meer schamen dan jongens (35% tegenover 27%). Ook zijn meiden daardoor eerder geneigd het niet te doen dan jongens (13% tegenover 5%).

Door masturberen leer je wat je lekker vindt
Dat masturbatie onder jongeren geen taboe blijkt te zijn vindt Lydia Koopmans, initiatiefnemer van www.HoeHetMoet.nl, positief: "Masturbatie helpt jongeren te ontdekken wat ze lekker vinden. Uit ons onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren hun eigen lichaam en voorkeuren leert kennen dankzij masturbatie. Het voordeel is dat je zelf de regie in handen hebt, eens rustig kan experimenteren wat jij lekker vindt en geen rekening hoeft te houden met een ander. Ik vind het dan ook jammer dat een derde van de jongeren zich er voor schaamt en dat zelfs een op de tien het daarom niet doet. Terwijl je jezelf er echt een plezier mee kan doen! Ik vermoed dat de schaamte vooral wordt veroorzaakt doordat sommige jongeren aangeleerd krijgen dat het vies is. Vooral meisjes groeien nog wel eens op met de boodschap dat je niet aan jezelf mag zitten. Voor jongens is dat minder, omdat zij ook aan hun pik moeten zitten wanneer ze moeten plassen. Ik denk dat dat ook de verschillende uitkomsten verklaart tussen jongens en meisjes: jongens ondervinden minder een barrière om aan hun pik te zitten, daarom masturberen ze eerder, vaker en meer."

Peter Leusink, huisarts en seksuoloog: "Dat meiden minder masturberen dan jongens en zich meer schamen, zou ook kunnen voortkomen uit het feit dat in het algemeen jongens de bevrediging van seksuele behoeftes leuker vinden dan intimiteit. Dat laatste aspect vinden meiden vooral leuk aan seks. Zij zijn minder op het einddoel gericht, maar meer op de reis er naar toe. Overigens zie je bij volwassen vrouwen dat zij de laatste 15 jaar aan het inhalen zijn op het gebied van soloseks. Er is dus niets mis als je nog niet masturbeert, mannen en vrouwen maken elk een andere ontwikkeling door. Seks is nooit af."

Seks uit het vuistje
Masturbatie: hoewel het geen taboe meer is, noemen jongeren het vaak anders. Een bloemlezing van andere benamingen voor masturberen. Aftrekken: Vingeren:
Beren Scratchen
Handkarren Vingalinga
Het herenenkelspel spelen Seks uit het vuistje
Kloppen Schuren
Masten
Voorhuidmassage
Vuistracen
Rukken
Sjorren


1Online onderzoek uitgevoerd door Direct Research onder 500 jongeren in de leeftijdsgroep van 16 tot en met 25 jaar in de periode januari - maart 2008 in opdracht van www.HoeHetMoet.nl

Over www.HoeHetMoet.nl
De website www.HoeHetMoet.nl geeft jongeren op nieuwe, zeer visuele wijze alle informatie over seks die ze nodig hebben. In de stijl en 'tone of voice' van jongeren anno nu. Zo vind je er expliciete instructiefilmpjes van seksuele handelingen, maar ook inspirerende verhalen van leeftijdgenoten. Nieuw is dat www.HoeHetMoet.nl het jongeren allemaal laat zien en precies die informatie biedt waar ze naar op zoek zijn: praktisch, expliciet, integer en realistisch.

Einde Bericht

Noot voor redacties:

Achtergrondinformatie (

Ingezonden persbericht