Ingezonden persbericht


Persbericht
IKON en NCDO

Start Mmultimedia- project De Kracht van Afrika

Afrika wordt vaak gezien als een continent staat synoniem voor waar honger, armoede, oorlog en hiv/aidsAIDS. overheersen. Om dit eenzijdige beeld te doorbreken, vindt startstarten IKON en NCDO in samenwerking drie andere organisaties in mei 2008 het multimedia-le project De kracht van Afrika . In tv-reportages en een serie gesprekken met toonaangevende Afrikanen zabelichten zij l plaatsde . andere kant van Afrika worden belicht: een continent waar mensen hun lot in eigen handen nemen, geloven in eigen kunnen en vanuit Afrikaanse oplossingen werken aan een betere toekomst. De Kracht van Afrika gaat niet over ellende, maar over de positieve kant van dit continent. Thema s die centraal staan zijn:Met dit project willen NCDO, IKON, het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA), Wereld in Woorden en het African Diaspora Policy Centre een andere kant van Afrika laten zien: een continent waar mensen hun lot in eigen handen nemen, geloven in eigen kunnen en vanuit Afrikaanse oplossingen werken aan een betere toekomst. De Kracht van Afrika gaat niet over ellende, maar over de positieve kant van dit continent.

In het project staan de volgende vier thema s centraal: de filmindustrie in Nigeria, mode in Senegal, topsport in Afrika en het succes van Zuid-Afrikaanse tradities in de moderne zakenwereld.

Vierdelige tTv-serie Paul Rosenmöller en& De Kracht van Afrika

In een vierdelige tv-serie reist IKON-presentator Paul Rosenmöller naar Nigeria, Senegal, Ghana en Zuid-Afrika, op zoek naar Afrikaanse succesverhalen. Zo ontmoet hij de oude en nieuwe lichting filmmakers en acteurs in de booming filmindustrie van Nigeria en volgt hij kleermakers, wevers en ontwerpsters werkzaam in de succesvolle - door vrouwen gedomineerde - modesector in Senegal. Tegen de achtergrond van het grootste voetbaltoernooi van het continent, De Africa Cup of Nations, praat hij met Afrikaanse voetbal-prominenten, onder wie de Ghanese PSV-er Eric Addo en oud-internationals Marcel Desailly en Kalusha Bwalya , over de kracht van sport in Afrika. In Zuid-Afrika gaat hij in gesprek met een ambitieuze generatie jonge, zwarte mensen die carrière willen maken én maar ook vastbesloten zijn om een sociale veranderingen teweeg te brengen in hun landwillen doorvoeren.

6 mei 08

Afl 1 De filmindustrie van Nigeria

13 mei 08

Afl 2 Mode in Senegal

Nederland 2

20 mei 08

Afl 3 Topsport in GhanaAfrika

21.25-22.00u

27 mei 08

Afl 4 Zuid-Afrika, een nieuwe generatie

Nederland 2 (21.25-22.00u):

6 mei 08 Afl 1 De filmindustrie van Nigeria

13 mei 08 Afl 2 Mode in Senegal

20 mei 08 Afl 3 Topsport in Ghana

27 mei 08 Afl 4 Zuid-Afrika, een nieuwe generatie

Reeks gGesprekkenesprekken met succesvolle, toonaangevende Afrikaanse doeners

In een vierdelige reeks gesprekken gesprekken gaat wordt een succesvolle Afrikaan geïnterviewd door een bekende Nederlander se vakgenootin gesprek met een succesvolle Afrikaanse vakgenoten.. Aan de hand van - door de Afrikaan geselecteerde - beeld- en muziekfragmenten leidt de Afrikaanse doener het thema van de avond in en praat hij met de interviewer over zijn voorbeelden, inspiratiebronnen en bevlogenheid.

Aan de hand van - door de Afrikaan geselecteerde - beeld- en muziekfragmenten leidt de Afrikaanse doener het thema van de avond in en vertelt hij over zijn voorbeelden, inspiratiebronnen en bevlogenheid.

Felilx Meritis, Amsterdam (19.30-21.00u):

6 mei 08 Belinda van de Graaf in gesprek met de Nigeriaanse filmmaker Tunde Kelani Belinda van de Graaf in gesprek met Tunde Kelani

13 mei 08 Angelique Westerhof) in gesprek met de Senegalese modeontwerpster Diouma DiakhateMilou van Rossum in gesprek met Diouma Dieng Diakhate

20 mei 08 Edward van CuilenborgMari Carmen Oudendijk in gesprek met sportverslaggever Thomas Kwenaite over

27 mei 08 Harry Starren in gesprek met managementgoeroe Lovemore MbigiHarry Starren in gesprek met Lovemore Mbigi

Hilversum/Amsterdam, 255 maart 2008


---



Ingezonden persbericht