Mobiel bellen naar buitenland kan veel goedkoper


Chippie biedt alternatief voor torenhoge tarieven

AMSTERDAM, 20080506 -- Telefoonbedrijven berekenen woekerprijzen voor mobiel bellen naar het buitenland. Dit bewijst `Chippie', dat slechts 7 cent per minuut rekent. Regelmatig bellen naar het buitenland kan tot honderden euro's goedkoper.

Dit is vooral interessant voor iedereen die regelmatig naar het buitenland belt, zoals zakenlieden, expats, buitenlandse werknemers en studenten, en Nederlanders met familie en vrienden in het buitenland. Met name voor allochtone inwoners van Nederland, zoals mensen met een Antilliaanse, Surinaamse, Turkse of Marokkaanse achtergrond, is het zeer interessant.

Een blik op de prijzen van aanbieders als T-Mobile en KPN Telecom leert dat mobiel bellen naar het buitenland zomaar een euro tot anderhalve euro per minuut kan kosten. Via Chippie is dat slechts 7 cent per minuut. (Rekenvoorbeelden beschikbaar bij Thees Brons, Product Marketing a.i., t.brons@uts.an, of zie www.chippieland.nl)

Alle telecomaanbieders maken gebruik van dezelfde internationale mobiele en vaste verbindingen. De winsten op mobiel bellen naar het buitenland van de meeste aanbieders liggen aanzienlijk hoger dan die op nationaal bellen. Chippie berekent de consument realistische tarieven. Dit gebeurt volgens het `belbundel' principe. Dat wil zeggen met een vast laag tarief, zonder onderscheid te maken tussen bellen naar vaste of mobiele nummers en met een maandelijkse factuur die alle belminuten specificeert. Andere aanbieders, die zich specifiek richten op internationaal bellen, werken met `prepaid', met per land variërende tarieven en verschillende prijzen voor vast en mobiel bellen. De prijs per minuut ligt veel hoger en prepaid bellers krijgen geen kostenoverzicht.

De Europese Commissie hekelde de hoge en onoverzichtelijke tarieven voor `roaming', mobiel bellen in het buitenland. Regelgeving maakte medio 2007 een einde aan deze praktijken. Volgens Chippie kan dit ook met bellen naar het buitenland.

Het breken van de prijzen wordt Chippie niet in dank afgenomen. Vorige maand werd een rectificatie op Chippie-advertenties geëist. Spelregels voor goedkoop bellen zouden niet duidelijk zijn. Chippie plaatste ter verduidelijking een advertentie waarin zij haar aanbod detailleerde.

Centraal in het product van Chippie staan twee voorwaarden, die niet helder genoeg naar voren kwamen. Het 7 cent tarief geldt bij een belbundel van 330 minuten à 22,95 maand en voor 300 buitenlandse bestemmingen. Buiten deze 300 vallen exotische landen als Swaziland en de Cook Islands. Bellen naar deze gebieden kost meer dan 7 cent. Zelfs de bellers die kiezen voor de kleinste bundel van 110 minuten zijn doorgaans ook goedkoper uit dan elders. Zo kost bellen met een bundel van minder dan 330 minuten maximaal negen cent.

Voor de bewuste consument is het niet eenvoudig om uit alle telecomaanbieders de voordeligste te selecteren - gegeven het eigen belprofiel en allerlei voorwaarden, bundels en andere variabelen. Behulpzaam is de onafhankelijke website www.bellen.com. Deze bevestigt de uitzonderlijke positie van Chippie. Op de ranglijst van `mobiel bellen naar het buitenland' bezet Chippie de eerste plaatsen.