Evangelische Omroep

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 19

Galileo, dinsdag 6 mei, 22.50 uur, Nederland 2

Het wordt warmer in Nederland en we praten uitvoerig over het terugdringen van broeikasgassen en dan met name over het terugdringen van CO2. Maar ondertussen vergeten we dat er een nog veel gevaarlijker gas op de loer ligt: methaan! Door de opwarming van de aarde begint her en der methaan in grote hoeveelheden vrij te komen: uit grote luchtbellen vanaf de oceaanbodem, en uit de ontdooiende permafrost in Alaska en Siberië. Maar methaan zit ook in ontlasting. Twee boeren uit het Drentse Zuidvelde hebben een manier gevonden om dit methaan om te zetten in duurzame energie.

Vanaf dinsdag 6 mei start de EO het wetenschapsprogramma Galileo met een nieuwe 5-delige serie rondom klimaatsverandering. Iedere week gaat meteoroloog Reinier van den Berg op zoek naar praktische oplossingen om de klimaatsverandering in Nederland zo goed mogelijk te benutten. Ongedwongen speurt hij naar nieuwe ontwikkelingen en zoekt uiterste grenzen op. Wat gebeurt er écht als Nederland verandert in Hollanda Tropicana? Welke oplossingen zijn er voorhanden en wat kan de kijker er zelf mee?

Koninklijke Marechaussee, dinsdag 6 mei 2008, 22.30 uur, Nederland 2

In de eerste aflevering zien we een oefening van de Bijzonder Bijstandseenheid. Dit is een soort ME-politiedienst voor bijzonder zware rellen. Ze komen pas in actie als demonstranten gewapend zijn met vuurwapens, messen en... molotovcocktails. Verder zien we hoe de Forensische Opsporingsdienst op zoek gaat naar sporen in een auto en nemen we een kijkje achter de schermen van politieagenten Ariano en Jasper. Hoe bewaken zij de veiligheid in Schiphol?

Een Goed Begin, maandag 10 mei 2008, 19.00 uur, Nederland 2

Het gaat Tobias en Tamara Vastenhout voor de wind. Ze hebben alles wat een jong stel kan wensen: allebei een goede en leuke baan, veel vrienden in een fijne kerk, ze wonen in hun droomhuis, hebben een prachtige dochter Josephine en...Tamara is weer zwanger! Maar dan gebeurt er iets wat ze niet hadden verwacht. De eerste echo's van de baby zien er goed uit. Maar bij de 20 weken echo blijft de verloskundige stil. Dan zegt ze: 'Dit is niet goed, helemaal niet goed.' Vanaf die maandagochtend is hun leven nooit meer zoals het was. Hun kindje heeft een extreme open rug.

Voor ze het zelf doorhebben zitten ze in het Sophia Kinderziekenhuis. Zo'n extreme open ruggetje hebben de artsen nog nooit gezien. Het kindje zal zwaar gehandicapt zijn. Ze geven dan ook allemaal het advies om de zwangerschap af te breken. Tobias en Tamara geven vanwege hun geloof dit nieuwe leven een eerlijke kans. Een heftige keus, want ze beseffen heel goed

dat de gevolgen voor henzelf enorm zijn en dat er een grote kans is dat de baby zal overlijden. Met de geboorte van Markus breekt er een zware tijd aan. In deze aflevering ziet de kijker hoe het nu met Tobias,Tamara, Josephine en Markus gaat.

Ons een Zorg! Dinsdag 6 mei, 22.30 uur, Nederland 2

Titel: 'Ooit terug naar huis'
In de uitzending zien we de twee elfjarige meisjes Renate en Christine. Allebei wonen ze bij jeugddorp de Glind, omdat hun ouders niet meer in staat waren voor hen te zorgen.

De woedeaanvallen van Renate werden haar moeder teveel. Daarom riep ze de hulp van jeugdzorg in. Renate woont in een crisisleefgroep. Daar wordt gekeken wat het met haar aan de hand is en hoe ze geholpen kan worden.. Het is de bedoeling dat Renate weer thuis gaat wonen, maar wanneer? Dat is nog de vraag...

Christine woont sinds haar zevende in het gezinshuis van de familie Badenbroek. Het gezinshuis biedt veel structuur voor Christine, en de andere vier kinderen die bij Els en Frits Badenbroek wonen. Christine heeft van haar derde tot haar zevende jaar niet in gezinsverband geleefd. Ze heeft een hechtingsstoornis en kan boze buien hebben. Na de scheiding van haar ouders was haar moeder niet meer in staat om voor Christine te zorgen. Nu gaat het beter met haar. Ze krijgt speltherapie en is rustiger geworden. Maar terugkeren naar haar moeder lijkt voorlopig een brug te ver!

Elly en de Wiebelwagen, woensdag 7 mei, 14.40 uur op Z@ppelin, Nederland 3

In deze uitzending zien we Dop en Kurk kijken door een prachtige verrekijker. Ze turen naar vogels en vliegtuigen. Elly vertelt dat Jezus omhoog naar de hemel is gegaan. Zouden Dop en Kurk door de verrekijker ook Jezus kunnen zien? Ja, ze zien Hem! Daar! Wat zou het gaaf zijn als ze bij Hem kunnen komen! Ze gaan het gewoon proberen...

Elly en de Wiebelwagen is het kleuterprogramma van de EO. In het programma reist Elly in een woonwagen op weg naar het land van 'Beloofd is Beloofd'. De wagen wiebelt een beetje en daarom heet hij de Wiebelwagen. Elly reist niet alleen, de vrienden Dop en Kurk en het paardje Spierbal reizen met haar mee. Elke aflevering komen er een paar kleuters op bezoek. Elly leest hen voor uit het boek van 'Beloofd is Beloofd', ze zingen en ze dansen en Dop en Kurk beleven de raarste avonturen...


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep