Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 6 mei 2008

Wethouder Van Veen aan het werk bij WNK

Deze week gaat wethouder Wim van Veen (Zorg) drie dagen bij WNK werken. Als voorzitter van het bestuur heeft hij regelmatig contact met de directie en ondernemingsraad, maar de afstand tussen de bestuurstafel en de werkvloer is toch groot. Door mee te werken wil hij het bedrijf beter leren kennen. "Met de nieuwe wetgeving op komst, is het nog belangrijker te weten wat er bij de werknemers leeft en hoe zij tegen toekomstige veranderingen aankijken", aldus wethouder Van Veen, "maar ik doe het vooral omdat ik me steeds meer verbonden voel met WNK en de mensen die er werken."

WNK voert namens acht gemeenten de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) uit, te weten Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer. Als een inwoner van een van deze gemeenten - tijdelijk - niet in staat is te functioneren op de reguliere arbeidsmarkt, dan komt hij in aanmerking voor een werkplek binnen WNK. Mocht hij daar aan toe zijn, dan begeleidt WNK hem ook weer naar een `gewone' baan. Bijvoorbeeld door hem extern te plaatsen bij een bedrijf of instelling.

Daarnaast is WNK door de deelnemende gemeenten aangewezen om een bepaalde categorie - tijdelijk - uitgevallen werknemers snel weer aan een betaalde baan te helpen. Daar zijn subsidies en regelingen voor in het leven geroepen, die bij WNK onder de noemer Plukwerk vallen. Re-integratie is het doel. Via Pluswerk worden mensen in de gelegenheid gesteld werkervaring op te doen, zodat hun kansen op de arbeidsmarkt toenemen. Foces2Move valt hier ook onder. Een project waarbij mensen die langdurig in de bijstand zitten naar werk worden begeleid.

De acht gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de WSW. Sinds 1 januari 2008 is deze wet veranderd. In de nieuwe wet is het accent meer komen te liggen op van binnen naar buiten. Waarmee wordt bedoeld: begeleid werken en detachering bij bedrijven buiten WNK. Wim van Veen: "De gemeenten zijn zich bewust van hun gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de toekomst van WNK. Zij hebben afgesproken een gezamenlijke visie op de uitvoering van de nieuwe wet te maken. Als voorzitter van WNK ben ik daar erg blij mee, want WNK is een mooi bedrijf. Een bedrijf met ruim 1400 medewerkers. Daarmee is het een van de grootste werkgevers in de regio"