European Union



Brussel, 6 mei 2008

Corporate governance en vennootschapsrecht: Commissie neemt maatregelen tegen vijf lidstaten wegens niet-toepassing van EU-regels

De Europese Commissie heeft besloten met redenen omklede adviezen te richten aan Tsjechië, Hongarije, Nederland en Polen omdat zij de richtlijn betreffende transparantieverplichtingen van genoteerde ondernemingen niet binnen de gestelde termijnen in nationaal recht hebben omgezet. Daarnaast heeft de Commissie besloten een zaak tegen Italië aanhangig te maken bij het Europese Hof van Justitie omdat het land de richtlijn tot vaststelling van informatievereisten voor genoteerde en niet-genoteerde ondernemingen niet volledig heeft omgezet.

Op grond van de richtlijn betreffende transparantieverplichtingen van genoteerde ondernemingen (Richtlijn 2004/109/EG) moeten effectenuitgevende instellingen op gereglementeerde markten binnen de EU via een gestage informatiestroom voldoende transparantie jegens beleggers garanderen door het openbaar maken van periodieke en actuele gereglementeerde informatie en door deze informatie in de hele EU te verspreiden. Onder gereglementeerde informatie wordt verstaan financiële verslagen, informatie over belangrijke deelnemingen waaraan stemrechten verbonden zijn en krachtens de marktmisbruikrichtlijn openbaar gemaakte informatie. Aandeelhouders of natuurlijke personen of juridische entiteiten die houder zijn van stemrechten of van financiële instrumenten welke recht geven op het verwerven van bestaande aandelen met stemrecht, dienen uitgevende instellingen dan ook in kennis te stellen van de verwerving of andere wijzigingen van belangrijke deelnemingen in hun kapitaal, zodat deze uitgevende instellingen het publiek daarvan op de hoogte kunnen houden.

Deze richtlijn had uiterlijk op 20 januari 2007 moeten zijn omgezet, hoewel de termijn voor de tenuitvoerlegging van de uitvoeringsmaatregelen van de Commissie, die deze tekst aanvullen (Richtlijn 2007/14/EG van de Commissie van 8 maart 2007), was vastgesteld op 9 maart 2008. De maatregelen van de Commissie zijn gericht tegen de vier lidstaten (Tsjechië, Hongarije, Nederland en Polen) die de richtlijn betreffende transparantieverplichtingen van genoteerde ondernemingen op 9 maart 2008 nog niet hadden omgezet.

Bij de richtlijn tot vaststelling van informatievereisten ten aanzien van bepaalde soorten ondernemingen (Richtlijn 2003/58/EG) is de zogenoemde eerste richtlijn vennootschapsrecht (Richtlijn 68/151/EEG) gemoderniseerd door met name de elektronische inschrijving van documenten in bedrijfs- en handelsregisters door ondernemingen te vergemakkelijken. Op grond van de richtlijn kunnen belanghebbenden ook kopieën van dergelijke documenten uit het register in elektronische vorm ontvangen. De lidstaten moesten uiterlijk op 31 december 2006 aan deze richtlijn voldoen. De Commissie maakt een zaak tegen Italië aanhangig omdat het land deze richtlijn niet volledig heeft omgezet.

Het laatste nieuws over inbreukprocedures met betrekking tot alle lidstaten kunt u vinden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm