Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Plastisch Chirurg Groenevelt verlaat Brandwondencentrum Beverwijk

Groenevelt neemt afscheid met boek 'Vuur', een fascinatie voor een tekenend leed

Beverwijk - Dr. Frits Groenevelt (65) is befaamd. Na 25 jaar neemt de plastisch chirurg afscheid van het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum in Beverwijk. Bij zijn afscheid op 15 mei 2008 presenteert hij 'Vuur', zijn fascinatie voor een 'tekenend' leed. Groenevelt draagt zijn boek op aan zijn brandwondenpatiënten en schenkt de opbrengst van de verkoop aan het Brandwondencentrum. 'Het leven is lijden en verlangen', aldus dr. Frits Groenevelt.

Tekenend leed
Het gevaar van vuur en de destructieve gevolgen voor de mens zag dr. Groenevelt van heel dicht bij. De verhalen zijn observaties, gesprekken, gedachten en ervaringen die na een kwart eeuw plastisch chirurgie zijn opgetekend. Ook de wetenschap rond vuur wordt hierin meegenomen. Wat is de geschiedenis van vuur, wat betekent vuur voor de mens en wat doet het met ons. Wat is de macht van vuur en hoe verklaren we onze haat-liefde verhouding.

Vuur
In zijn boek wordt het fenomeen vuur in de volle breedte beschreven. Na jarenlange strijd tegen brandwonden beschouwt Groenevelt vuur inmiddels als iets dat zich doorlopend vermengd tussen kunst en het echte leven. Zo wijst hij erop dat vuur inmiddels zelfs bezig is met een 'coming-back'. "Niet alleen is vuur de basis van alle luxe, ook vormt het een belangrijk element in de huidige wereldsituatie vol oorlogsgeweld, terroristische aanslagen, Co2-productie en klimaatsverandering," aldus Groenevelt.

///