Ingezonden persbericht


Persbericht

Jongeren zeggen in Randstad Vakantiebanen Onderzoek 2008: Goede werksfeer belangrijkst bij zoeken vakantiebaan

DIEMEN, 6 mei 2008 - Bijna de helft van de jongeren gaat dit jaar op zoek naar een vakantiebaan. Opvallend is dat een goede werksfeer de top 3 aanvoert van wat jongeren belangrijk vinden in een vakantiebaan, gevolgd door veel geld verdienen. Werken in de horeca, in een winkel en in een animatieteam (bijvoorbeeld op een camping) zijn deze zomer het meest in trek onder jongeren die tijdens hun vakantie willen werken.

Dit komt naar voren in het jaarlijkse Vakantiebanen Onderzoek van Randstad, gehouden onder 507 jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 25 jaar. Het onderzoek is via internet afgenomen bij jongeren die lid zijn van het YoungVotes panel.

Vakantiebaan is meer dan geld verdienen
Ook de motivatie om een vakantiebaan te zoeken is breder dan alleen geld verdienen. Acht op de tien jongeren vinden de vakantiebaan een goede combinatie van werkervaring opdoen en geld verdienen. Bijna zes op de tien jongeren vindt een vakantiebaan ideaal om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Vakantiewerk biedt een rijke bron aan werkervaring. De meerderheid van de ondervraagden vindt het werken in de vakantie leerzaam.

Zoeken en vinden
Jongeren pakken het zoeken naar de leuke, goedbetaalde baan op zeer verschillende manieren aan. Velen informeren bij bekenden (48 procent) en vrienden (47 procent) naar kansen. Ruim vier op de tien jongeren benadert een bedrijf het liefst direct. Een zelfde hoeveelheid (meestal meisjes) is van plan te reageren op een advertentie. Een kwart van de jongeren (met name 18-25 jarigen en allochtonen) zoekt deze zomer werk via een uitzendbureau. Het meeste effect heeft volgens de jongeren de directe benadering, maar ook gebruikmaking van het netwerk van familie en vrienden en zoeken via het uitzendbureau leveren volgens jongeren vaak succes op.

Interessant is dat veel jongeren (63 procent) enigszins tot heel precies weet wat zij zoeken. Meisjes geven vaker aan het liefst bij de (thuis)zorg en als animatiemedewerker te willen werken dan jongens. Op hun beurt werken jongens tijdens de vakantie liever in een supermarkt, als koerier en in de land en/of tuinbouw dan meisjes. De jongste jongeren (14-17 jaar) geven vaker aan het liefst vakantiewerk in de supermarkt te willen doen dan de oudere jongeren (18-25 jaar). De thuiszorg is het meest populair onder 18-21 jarigen. Administratief werk, werken in de detailhandel en callcenter zijn onder allochtonen populairder dan onder autochtonen.

De Randstad Droomvakantiebanen Top 10


* Achter de bar of op het terras in de horeca
* In een winkel (detailhandel)

* Animatieteam (op een camping)

* Zorg

* Administratief werk

* Oppassen

* Toerisme

* Koerier

* IJssalon

* Attractiepark / Organisatie festivals

De Top 3 van de belangrijkste aspecten bij een vakantiebaan


* Een goede werksfeer (67 procent)

* Veel geld verdienen (63 procent)

* Leuke collega's (58 procent)

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht