Socialistische Partij Rotterdam

Zorgen SP over crisisopvang kinderen

06-05-2008 * De SP maakt zich grote zorgen over de wachttijden in de opvang van kinderen. De Rotterdamse fractievoorzitter Theo Cornelissen: 'Zelfs in de crisisopvang blijken te weinig plekken te zijn. Dat is zeer ernstig. Ik heb daarom uitgebreide vragen gesteld aan het college.'

Het blijkt dat gezinsvoogden vaak lang moeten zoeken naar een plek voor kinderen die op last van de kinderrechter acuut uit huis moeten worden geplaatst. Kinderen blijven hierdoor langer in de thuissituatie dan verantwoord is of hangen op het kantoor van Jeugdzorg en hebben te maken met wisselende plaatsen. Dat is voor kinderen funest. De SP wil daarom dat het stadsbestuur haarfijn uitlegt hoe het er in de crisisopvang voor staat.

Cornelissen wil ook dat het college zicht biedt op de wachtlijsten in de provinciale jeugdzorg. De wachtlijst voor alle vormen van jeugdzorg bedroeg op 1 oktober 2007 in de stadsregio Rotterdam 231 kinderen. Het betreft kinderen die langer dan 9 weken wachten op ambulante zorg, dagbehandeling, pleegzorg of residentiële zorg.

Tenslotte heeft de SP-fractie vragen gesteld over de aanwezigheid van niet-criminele kinderen in justitiële inrichtingen. Cornelissen: 'Er verblijven 183 kinderen onterecht in een jeugdgevangenis. De reden is veelal plaatsgebrek in de reguliere crisisopvang of in de langdurige zorg. Het Rijk probeert daar iets aan te doen, maar ik wil weten of dat proces in Rotterdam en omgeving versneld kan worden en of de middelen die het Rijk beschikbaar stelt wel voldoende zijn. Bovendien moet volgens de SP het een en ander gebeuren aan de bureaucratie in de zoektocht naar gesloten opvangplekken voor jongeren. In ieder geval horen niet-criminele jongeren niet in een jeugdgevangenis thuis."