Raad van State


4 uitspraken gevonden
pagina: 1

1. 200604924/1
datum van uitspraak: woensdag 7 mei 2008
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant (Bestemmingsplan "De Zuiderklip" van de gemeente Drimmelen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "De Zuiderklip" van de gemeente Drimmelen. Het plangebied bevat meerdere aaneengesloten polders, waaronder Turfzakken en Kwestieus, die samen het gebied Zuiderklip vormen. Het plan maakt de aanleg van vijf dijkopeningen in het gebied mogelijk. Die moeten worden aangesloten op andere aan te leggen brede geulen, waardoor wordt aangesloten op de bestaande Biesboschkreken. Een omwonende is tegen het plan en heeft beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Haar recreatiewoning, die zij sinds 1970 huurde van Staatsbosbeheer, is als gevolg van het plan gesloopt. Deze sloop was volgens haar niet noodzakelijk. Verder vindt zij dat voor het plan een milieueffectrapportage had moeten worden gemaakt en is zij van mening dat de gevolgen van het plan voor natuurgebied De Biesbosch onvoldoende zijn onderzocht. Zo stelt de omwonende dat de waterkwaliteit in het gebied zal verslechteren door het inlaten van vervuild Maaswater. De zaak is op 12 juni van vorig jaar op zitting behandeld.

2. 200609169/1
datum van uitspraak: woensdag 7 mei 2008
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland (Bestemmingsplan "Duinrell" van de gemeente Wassenaar) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Duinrell" van de gemeente Wassenaar. Het attractiepark ligt ten westen van de oude kern van Wassenaar. Het plan voorziet in de mogelijkheid om het park uit te breiden met een aantal attracties, waaronder de achtbaan Rick's Delight. Verder maakt het plan de vervanging van tenten en campers in huisjes mogelijk. Buurtvereniging 'Dorpskern & Duinrell' en meerdere omwonenden zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluids- en verkeersoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit. Verder vinden zij dat het park niet mag uitbreiden, omdat het in beschermd natuurgebied ligt. Volgens de buurtvereniging en de omwonenden had bovendien een milieueffectrapportage moeten worden gemaakt. De zaak is op 1 november van vorig jaar op zitting behandeld.
3. 200702354/1
datum van uitspraak: woensdag 7 mei 2008
(Bestemmingsplan "Inverdan" van de gemeente Zaanstad) van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Inverdan" van de gemeente Zaanstad. Het plan ziet onder meer op het herinrichten van het winkelgebied rondom de Gedempte Gracht en het gebied rondom NS-station Zaandam. Ook maakt dit plan de bouw van veel woningen en kantoren mogelijk. Beoogd wordt Zaanstad hiermee een echt stadshart te geven. Onder meer de Milieufederatie Noord-Holland is het niet met het bestemmingsplan eens. Zij vreest dat niet aan de luchtkwaliteitsnormen zal worden voldaan. Een aantal bedrijven voert aan dat zij in hun uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt. Meerdere omwonenden vinden dat enkele straten ten onrechte voor verkeer worden afgesloten. De zaak is op 25 februari van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200705751/1
datum van uitspraak: woensdag 7 mei 2008
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland (Bestemmingsplan "Krimwijk II" van de gemeente Voorschoten) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Krimwijk II" van de gemeente Voorschoten. Het plan maakt de bouw van een nieuwe woonwijk op een VINEX-locatie in de Zuidhoflandsepolder mogelijk. Het gaat om 658 woningen. Een aantal omwonenden, de Stichting tot behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen en Werkgroep Woonboot Vereniging Voorschoten zijn het niet eens met het plan en zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor schade aan de natuur in het gebied en stellen dat het gebied valt onder de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur. Ook vrezen zij voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit. De zaak is op 27 maart van dit jaar op zitting behandeld.
pagina: 1