Ingezonden persbericht


Persbericht

6 mei 2008

Tentoonstelling Wereldoorlog in de West geweerd in Zuid-Oost; 5 meiviering verplaatst

Het Verzetsmuseum is geschokt over de commotie die is ontstaan over de expositie Wereldoorlog in de West, die het museum in samenwerking met het Surinaams Inspraak Orgaan sinds enkele jaren laat reizen langs diverse locaties in het land. De tentoonstelling brengt de onderbelichte bijdrage van Suriname en de Antillen tijdens de oorlog onder de aandacht.

Het bewonersnetwerk Zuidoost (BNZO) en de stichting Nusantara Amsterdam hadden de tentoonstelling dit jaar centraal willen stellen op de 5 mei viering in wooncentrum De Drecht, vlak bij het oorlogsmonument aan het Niftrikhof. Daartegen kwam een deel van de oudere bewoners fel in verzet. Door hen werd gesteld dat de tentoonstelling "door de eenzijdige belichting voorbij gaat aan het doel van de 5 meiviering: beëindiging van de oorlog tussen Duitsland en ons land." Omdat de bewoners dreigden met harde acties, besloot het BNZO de 5 meiviering te verplaatsen naar Cultureel Educatief Centrum Zuidoost. Bij de 4 mei herdenking bij het monument aan het Niftrikhof was gisteren politie aanwezig om orde verstoringen te voorkomen. In de buurt van De Drecht zijn affiches verspreid met de tekst "Assimileer of verdwijn, bij voorkeur goedschiks."

Alle commotie heeft veel onrust veroorzaakt. De organisatie wordt overspoeld met telefoontjes van buurtbewoners die geschokt en verontrust zijn over de opstelling van de actievoerders. Cogis, het instituut voor sociale en psychische gevolgen van de oorlog, is op de hoogte gesteld. Verontruste bewoners kunnen daar terecht:, telefoon 030- 2968000, 10.00 - 12.30 uur.

Het Amsterdamse 4 en 5 mei-comité heeft een gesprek met de actievoerders belegd en zal hen uitnodigen tot een bezoek aan het Verzetsmuseum om hen te informeren over de nauwe verbinding tussen de geschiedenis van Suriname, de Antillen en Nederland tijdens de oorlog. Ze maakten deel uit van het Koninkrijk en hebben in nauw contact met de regering in ballingschap in Londen op allerlei manieren bijgedragen aan de geallieerde overwinning. De tentoonstelling is juist bedoeld om de gezamenlijke geschiedenis onder de aandacht te brengen en is daarin de afgelopen jaren ook zeer succesvol geweest. Het museum betreurt het zeer dat de tentoonstelling nu tot deze ophef heeft geleid.