Gemeente Heerlen

Heerlen presenteert Ontwerpactieplan Geluid

Gemeente Heerlen heeft een conceptplan gemaakt over hoe met name de geluidsoverlast van wegverkeer kan worden aangepakt. Het is een vervolg op eerder onderzoek naar de plekken waar deze geluidsoverlast het hoogst was. Het actieplan doet voorstellen om een aantal plekken aan te pakken over een periode van 5 tot 10 jaar. Alle plekken aanpakken is in de praktijk niet mogelijk. Bovendien verwachten we ook al verbeteringen door bijvoorbeeld ontwikkelingen in de techniek. Het actieplan ligt ter inzage en belanghebbenden kunnen hun mening erover geven.

In juni 2007 maakten we geluidsbelastingkaarten voor wegverkeer, railverkeer en industrielawaai op basis van berekeningen. Het actieplan geluid is een volgende stap en richt zich vooral op de geluidsoverlast vanwege wegverkeer op de gevels van woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen (zoals scholen, zorginstellingen). Railverkeer en industrie leiden in verhouding tot veel minder overlast dan wegverkeer en blijven daarom nu buiten beschouwing.

Na de berekening van de geluidbelasting is de stad verdeeld in 8 verschillende soorten gebieden en aan elk soort gebied een verschillende geluidswaarde toegekend die ons streven zou moeten zijn. Het ligt voor de hand om voor het centrumgebied, op de bedrijventerreinen en langs de belangrijkste ontsluitingswegen van Heerlen een hogere geluidsbelasting toe te laten dan in een woonwijk. De streefwaarden variëren van 43 tot 63 dB. Bij het bepalen van onze streefwaarden is aangehaakt bij de voorkeurgrenswaarde van de Wet geluidhinder.

Aanpak

Als we de streefwaarden per gebied afzetten tegen de berekende waarden dan komen we uit op 19 trajecten (5141 adressen) (de Top10-lijst) die prioriteit verdienen. Daarvan hebben 15 trajecten een overschrijding groter dan 5 dB en 5 trajecten een overschrijding groter dan 10 dB.

Vervolgens is gekeken naar de maatregelen die we kunnen nemen om de geluidsbelasting op plekken omlaag te krijgen. De belangrijkste maatregel om op deze wegen geluid te verminderen blijkt geluidsarm asfalt te zijn. In de ideale situatie en gecombineerd met andere maatregelen kan maximaal 7 dB vermindering worden gerealiseerd. Dat is echter lang niet altijd mogelijk en haalbaar. Het zal in de praktijk niet altijd mogelijk zijn de overschrijdingen van alle prioritaire knelpunten op te lossen; we zullen onze streefwaarden niet altijd kunnen halen door maatregelen.

Daar staat tegenover dat de verwachting is dat er ook andere manieren zijn om de geluidsbelasting omlaag te krijgen. De geluidsbronnen kunnen stiller gemaakt kunnen worden, door aanpassing van automotoren of gebruik van stille banden. Dat is niet iets waar de gemeente veel aan kan doen. Dit vereist inspanning van de burger en de Rijksoverheid, waarvan we in de toekomst wel iets verwachten. Nederland heeft hierover een voorstel in Brussel ingediend.

De aanpak van de geluidsbelasting is dus niet alleen een zaak van de gemeente. Maatregelen van Rijk, Provincie, Rijkswaterstaat en buurgemeenten kunnen ook invloed hebben op onze geluidsbelasting. En ook maatregelen die wij overwegen in het kader van het milieu (zoals bijvoorbeeld milieuzonering en vermindering van verkeersintensiteit door bv. fietsgebruik stimuleren, verkeersregulerende maatregelen en parkeermaatregelen) kunnen positief effect hebben op de geluidsbelasting.

Planning en beperkingen

Niet alle maatregelen uit het actieplan kunnen meteen worden uitgevoerd, want er is op dit moment niet voldoende geld beschikbaar. De EU stelt géén middelen beschikbaar voor de uitvoering van maatregelen. Daarom is een fasering noodzakelijk en wordt gezocht naar slimme koppeling met onderhoudsprogramma's en de ontwikkeling van projecten. Ook daarom heeft het actieplan een doorlooptijd van vijf tot tien jaar.

Inspraak

Het concept Actieplan Geluid ligt van 15 mei tot 26 juni ter inzage voor geïnteresseerden. Gedurende deze periode kan iedereen zijn zienswijze over het ontwerp naar voren brengen. Het ontwerp kan vanaf 15 mei ook worden bekeken via internet via www.heerlen.nl en vervolgens naar 'beleid/plannen > EU actieplan geluid'.

Gemeente Heerlen, 6 mei 2008
Afdeling Communicatie
Richard Pisters, 045-5604712
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --