Gemeente Winterswijk


Bijzondere bijstand voor eigen risico zorgverzekering Winterswijk

6 mei 2008

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat er bijzondere bijstand aangevraagd kan worden voor het eigen risico bij zorgverzekeringen. Per 1 januari 2008 is in de basiszorgverzekering een verplicht eigen risico van ¤ 150,- per verzekerde van 18 jaar en ouder per jaar ingevoerd. In Winterswijk blijkt dat veel inwoners met een minimum inkomen moeite hebben met het betalen van dit eigen risico.

Bij het vaststellen van het recht op deze vergoeding gelden de regels van de bijstandswet. Bovendien geldt de bijzondere bijstand in beginsel alleen voor het wettelijke eigen risico. Voor sommige medische verrichtingen wordt een eigen bijdrage gevraagd. Hiervoor kan geen bijzondere bijstand aangevraagd worden.

Verplicht eigen risico
Verzekerden hebben sinds 1 januari 2008 een verplicht eigen risico op hun basiszorgverzekering ter hoogte van ¤ 150,-. Dit eigen risico geldt niet voor de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en het jeugdpakket tandheelkundige zorg voor jongeren tot 22 jaar. Voor alle andere zorgvormen uit de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico.

Vrijwillige verhoging
Verzekerden kunnen vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. Hiermee betalen zij een lagere premie. De bijzondere bijstand geldt echter tot een maximum eigen risico van ¤ 150,- per verzekerde van 18 jaar en ouder. Dit komt neer op het wettelijk bepaalde eigen risico.