Gemeente Winterswijk


Wijziging beleid verblijfsrecreatie Winterswijk

6 mei 2008

Wijziging beleid verblijfsrecreatie
Meer mogelijkheden voor ondernemers

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de beleidsnota 'Verblijfsrecreatie in Winterswijk'. De nota stelt een gewijzigd beleid voor op het gebied van verblijfsrecreatie. Ondernemers in de verblijfsrecreatieve sector krijgen meer mogelijkheden om in te spelen op de vraag van de gast. Ook krijgen zij ruimte om de kwaliteit van het terrein te verbeteren. Daarnaast omvat de nota beleidsregels voor kleinschalige verblijfsaccommodaties. Het beleid wordt verder uitgewerkt in het bestemmingsplan buitengebied. Het ontwerp van dit bestemmingsplan zal naar verwachting in het najaar van 2008 gereed zijn.

De komende jaren zal toerisme en recreatie zich in de gemeente Winterswijk verder ontwikkelen. Als Nationaal Landschap vormt Winterswijk een aantrekkelijk gebied voor een kort of lang recreatief verblijf. Het gebied kenschetst zich door bijzondere landschapskwaliteiten in combinatie met natuurlijke, cultuurhistorische en recreatieve kwaliteiten.

Wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen in het nieuwe beleid voor reguliere kampeerterreinen zijn het vrijlaten van het aantal toeristische plekken en meer vrijheid voor de bouw van voorzieningen. De kleinschalige kampeerterreinen op agrarische bestemmingen krijgen de mogelijkheid om uit te breiden naar vijfentwintig kampeermiddelen. Voor alle verblijfsrecreatieve voorzieningen geldt dat ruimte voor kwaliteit wordt geboden door inpassen in het landschap en investeren in landschap, natuur en cultuurhistorie.

Ontwikkelingen
Aan de wijzigingen ligt een aantal ontwikkelingen ten grondslag: de regering heeft op 1 januari 2008 de Wet op de Openluchtrecreatie ingetrokken. Sindsdien is de gemeente zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kampeerbeleid. Verder geven ondernemers aan dat zij graag sneller in willen spelen op de vraag van de recreant. Ook willen zij de kwaliteit van hun recreatieterrein verbeteren. Het huidige bestemmingsplan Verblijfsrecreatieterreinen biedt hen hiertoe te weinig mogelijkheden.

Rondetafelgesprek
In november 2006 is in een rondetafelgesprek de aanzet gegeven voor de ontwikkeling van een beleids- en actieplan toerisme en recreatie. Als vervolg hierop is in de commissie Burger en Ruimte van februari 2007 de discussienota toerisme en recreatie besproken. In het beleids- en actieplan zou het beleid voor zowel verblijfs- als dagrecreatie worden geformuleerd.

De beleidsnota 'Verblijfsrecreatie in Winterswijk' vormt de uitwerking van de eerstgenoemde recreatievorm. De nota wordt voorgelegd aan de commissie Burger & Ruimte en zal naar verwachting op 29 mei in de raad behandeld worden.