Time : 18:30:00
Date : 06 May 2008
Sender Name: Maasland Beheer en Logistiek NV

LRM & GROUP MACHIELS bouwen grootste zonnepanelenpark van de Benelux

Zonnepanelenproject geeft een duurzame herbestemming aan het slibbekken van Heusden-Zolder

Hasselt/Heusden-Zolder 6 mei 2008. LRM gaat in zee met Group Machiels voor de realisatie van een zonnepanelenproject op het slibbekken te Heusden-Zolder.
Op het oude, 17ha grote mijnslibbekken zullen 22.500 zonnepanelen geplaatst worden. De geïnstalleerde capaciteit bedraagt hiermee 4,5 MWpiek en kan jaarlijks 1.200 huisgezinnen voorzien van groene stroom.

Slibbekken
Het slibbekken betreft het opslagreservoir van de voormalige mijnsite, waarnaar het steenkoolgruis vanuit de kolenwasserij werd afgevoerd. Het bekken werd eind jaren '90 succesvol in situ gesaneerd. Omwille van de sanering was de economische herbestemming bijzonder moeilijk. "De duurzame herbestemming als zonnepanelenpark past daarom perfect binnen de strategie van LRM", zegt Stijn Bijnens.

"Enerzijds voorziet het project in de maximale economische valorisatie van het oude mijnterrein en anderzijds sluit LRM hiermee opnieuw aan bij haar verleden. De Kempische steenkoolmijnen waren een energiebedrijf, LRM moet dat opnieuw worden."

Groene stroom voor 1.200 gezinnen
Op de oppervlakte gelijk aan 34 voetbalvelden zullen 22.500 zonnepanelen geplaatst worden. De geïnstalleerde capaciteit bedraagt hiermee 4,5 MWpiek en kan jaarlijks 1.200 huisgezinnen voorzien van groene stroom.
Deze installatie zal veruit het grootste zonnepanelenproject van de Benelux worden en behoort tot de top in Europa en de wereld. Group Machiels en LRM voorzien hiervoor een investering van 19.000.000 ¤. LRM en Group Machiels verwachten dat zij in het najaar kunnen starten met de werken zodat op het einde van het jaar mogelijk al voor 3 MWpiek groene elektriciteit aan het net geleverd kan worden. In de loop van 2009 zal het volledige project gerealiseerd zijn. De opbouw en het onderhoud van dit zonnepanelenpark zorgt in de regio voor bijkomende tewerkstelling.
"Dit project geeft een uitstekende invulling aan de filosofie 'Closing the Circle', die ons bedrijf hoog in het vaandel draagt", aldus Louis Machiels. "De keuze van LRM voor Group Machiels is een bevestiging van onze expertise op het vlak van alternatieve energie en werken op gesaneerde terreinen. Dit project dient als een precedent beschouwd te worden voor de herbestemming van andere sites"

Kyoto
De realisatie van het zonnepanelenpark betekent een vermindering van jaarlijks 1.800 ton CO2, wat overeenkomt met de CO2 opname van een bos van 350 ha. Een belangrijke stap in Limburg voor het realiseren van haar Kyoto doelstellingen.
"De centrale draagt ongetwijfeld bij tot het groene imago van Heusden-Zolder en de provincie.", stelt burgemeester Sonja Claes. "We dragen alvast ons steentje bij om van Limburg de CO2-neutrale provincie te maken waar de gouverneur hardop van droomt."

Meer inlichtingen:

Roeland Engelen
Project manager LRM
Tel 011/24 68 16
E-mail r.engelen@lrm.be

Patrick Laevers
Directeur milieu Group Machiels
Tel 011/28 70 70
GSM 0477/58 33 90
E-mail Patrick.Laevers@machiels-group.be

Leen Verjans
Communicatieverantwoordelijke Group Machiels
Tel 011/28 70 70
GSM 0473/84 02 45
E-mail Leen.Verjans@machiels-group.be

Eddy Cupers
Communicatieambtenaar Heusden-Zolder
Tel 011/80 80 80
E-mail externe.communicatie.onthaal@heusden-zolder.be

Over LRM (www.lrm.be)
De Investeringsmaatschappij voor Limburg (LRM) ondersteunt de economische uitbouw van Limburg met haar expertise op vlak van bedrijfsfinanciering, onroerend goed en projectontwikkeling. Via haar afdeling bedrijfsfinanciering levert zij enerzijds risicodragend kapitaal aan lokale en buitenlandse ondernemingen die in Limburg investeren. Anderzijds financiert en begeleidt LRM binnen deze afdeling ook management buy-outs en -buy-ins. De huidige portefeuille van LRM bedrijfsfinanciering bestaat uit 62 ondernemingen.
De afdeling Vastgoed- en projectontwikkeling investeert in duurzame projecten inzake onroerend goed, infrastructuur, industrieterreinen, nutsvoorzieningen en stedelijke ontwikkeling.

Over Group Machiels (www.groupmachiels.com)
'Closing the Circle: Valorisatie en hernieuwbare energiewinning zijn kernbegrippen in de bedrijfsvoering van Group Machiels. Gedurende een jarenlange ervaring handhaaft Group Machiels een voortrekkersrol in een algemeen milieubeheer waarbij steeds gezocht wordt naar technieken om zowel economie als ecologie te dienen en met elkaar te verzoenen.
Group Machiels realiseerde het afgelopen jaar al een gelijkaardig project. Op de voormalige Velda-site bouwde zij een CO2 neutrale bedrijfshal voorzien van 2.124 zonnepanelen. Bovendien beheerst Group Machiels de problematiek van het werken op gesaneerde gronden.

Over Heusden-Zolder (www.heusden-zolder.be)
Met iets meer dan 30 000 inwoners en een oppervlakte van 5.323 ha profileert Heusden-Zolder zich als middelgrote gemeente in West-Limburg.
Grenzend aan het Albertkanaal en voorzien van twee op- en afritten langs de E314 vormen de uiterst makkelijke bereikbaarheid en de gunstige ligging belangrijke kenmerken van Heusden-Zolder. De geschiedenis van Zolder en van het grootste deel van Heusden hangt nauw samen met deze van de heerlijkheid Vogelsanck, die zich uitstrekte over zeven gemeenten in midden-Limburg van 1187 tot 1797. Het kasteel Vogelsanck in Zolder vormde het centrum van deze heerlijkheid. Het aanzien van beide gemeenten veranderde snel toen in het begin van de 20ste eeuw steenkolen ontdekt werden. De mijn van Zolder was in exploitatie van 1923 tot 1992. Zolder was de laatste mijn in produktie in de Benelux. De vraag naar buitenlandse arbeidskrachten zorgde ervoor dat vanaf de jaren '60 tal van Spanjaarden, Italianen en vooral Turken emigreerden naar de mijnregio en dus ook naar Heusden-Zolder. Deze nieuwkomers brachten hun cultuur, hun godsdienst, hun gebruiken met zich mee. Heusden-Zolder is bijgevolg rijk aan een moskee, typische Turkse kleinhandelszaken, cafés en eetgelegenheden.
Heusden-Zolder wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van een sterk socio-cultureel weefsel. De meer dan 100 verenigingen zorgen voor een rijk en gevarieerd programma aan activiteiten.