GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Geen lijsten met veilige landen voor vluchtelingen

Brussel, 6 mei 2008 - Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag bevestigd dat het Europees Parlement wetgevende bevoegdheden heeft met betrekking tot asielprocedures. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij dat het Europees Parlement voortaan mag meebeslissen over welke landen veilig zijn voor terugkeer van vluchtelingen. Wel plaatst ze kanttekeningen bij het idee om lijsten met veilige landen op te stellen.

In 2005 hebben de Europese lidstaten wetgeving aangenomen over minimumnormen om een asielverzoek toe te kennen of af te wijzen. In deze richtlijn stond dat er een lijst moest komen met veilige derde landen en een lijst van veilige landen van herkomst. De Raad zou deze lijsten opstellen en het Europees Parlement daarbij raadplegen.

"Volgens het Hof van Justitie is raadplegen alléén in strijd met het Verdrag van Amsterdam, omdat hier de codecisieprocedure van toepassing is. Het Europees Parlement moet dus een zwaardere stem krijgen. En dat is terecht. Het is belangrijk om de besluitvorming zo transparant mogelijk te maken, vooral als het om zo´n gevoelig onderwerp als asiel gaat", zegt Buitenweg.

Buitenweg is sowieso geen voorstander van een lijst met veilige landen van herkomst. "Landen zijn nou eenmaal niet voor iedereen even veilig. Iedere vluchteling zou recht moeten hebben op een individuele beoordeling van zijn asielverzoek. Een land kan voor de een veilig zijn en voor de ander helemaal niet. Neem Rusland bijvoorbeeld. Voor Tsjetsjenen is dat helemaal geen veilig land. Of neem de Amerikaanse moeder die onlangs met haar kinderen naar Nederland kwam, omdat ze gevaar liep voor haar ex-man. Amerika is in dit geval ook geen veilig land."

Verder is een lijst van veilige derde landen ook verre van ideaal. "Een lijst van veilige derde landen kan ertoe leiden dat asielzoekers van het kastje naar de muur worden gestuurd. Landen schuiven de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen dan op elkaar af en daar worden mensen die asielzoeken de dupe van. De Europese lidstaten moeten die mensen een eerlijke procedure geven", aldus Buitenweg.


---------------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa