Ingezonden persbericht


Persbericht
6 mei 2008

Accor verkoopt Sofitel The Grand (Amsterdam) voor 92 miljoen euro via sale & management-back constructie

In lijn met de asset right-strategie (aanpassing van de eigendomsstructuur van de hotels), kondigt Accor aan dat Sofitel The Grand in Amsterdam voor 92 miljoen euro wordt verkocht in het kader van een sale & management-back constructie.

Accor verkoopt Sofitel The Grand voor 60 miljoen euro (330.000 euro per kamer) en de koper heeft toegezegd voor 32 miljoen euro aan renovatiewerkzaamheden te zullen financieren (na renovatie komt de verkoopprijs op 505.000 euro per kamer).

Accor blijft het hotel beheren via een managementcontract voor 25 jaar en behoudt een 40%-belang in de beheermaatschappij.

Het effect van de transactie op de aangepaste netto schuld bedraagt 68 miljoen euro.

Deze transactie past in het vastgoedmanagementbeleid voor de luxury hotels van de Accor Groep dat beoogt de kapitaalintensiteit en de volatiliteit van het resultaat te verminderen door hotelvastgoed te verkopen, maar het management op de lange termijn voort te zetten. Hierdoor kan de Groep zich concentreren op zijn kernactiviteit, namelijk de exploitatie van hotels.

Het gebouw van Sofitel The Grand was destijds het gemeentehuis van Amsterdam. Het staat onder monumentenzorg en bevindt zich op een bijzondere locatie in het hart van de hoofdstad. Op dit moment beschikt het hotel over 182 kamers en 1.300 m2 zaalruimte.

Als de werkzaamheden in juni 2009 zijn voltooid wordt Sofitel The Grand een Sofitel Legend hotel, waarmee het tot de meest prestigieuze vestigingen van het Sofitel-netwerk gaat behoren. Deze unieke hotels worden gekenmerkt door een bijzonder fraaie architectuur, een weelderige inrichting en een rijk historisch en cultureel verleden.

Uiteindelijk streeft Accor naar zeven Sofitel Legend hotels: naast The Grand zijn dat Winter Palace in Luxor en Old Cataract in Assouan (Egypte), Palais Jamaï in Fès (Marokko), Metropole in Hanoi (Vietnam), Hua Hin (Thailand) en Santa Clara te Cartagena (Colombia).

Met 150.000 medewerkers in bijna 100 landen is Accor Europees marktleider en één van `s werelds grootste ondernemingen op het gebied van zakelijke dienstverlening. Accor biedt zowel de toeristische als de zakelijke reiziger bijna 40 jaar kennis en ervaring in de volgende segmenten:
- hotels: meer dan 4000 hotels met 500.000 kamers in 90 landen (Sofitel, Pullman, Novotel, Mercure, Suitehotel, Ibis, All Seasons, Etap Hotel, Formule 1 en Motel 6). Hierbij komen nog aanvullende activiteiten zoals die van Lenôtre;
- de Dienstverlening: 30 miljoen mensen maken in 40 landen gebruik van de prestaties van Accor Services (human resources, marketing services en expenses management).

In Nederland is Accor vertegenwoordigd met 3 Sofitels waaronder Hotel The Grand Amsterdam, 9 Novotels, 18 Mercure Hotels, 11 Ibis Hotels, 1 Etap Hotel en 2 Formule I Hotels. In Nederland behoort ook Accor Corporate Services tot de groep Accor.