Ingezonden persbericht


Persbericht

Van: Kunst en Antiek Initiatieven, Haarlem
Onderwerp: De Art Nouveau & Art Deco Dagen
Datum: 6 mei 2008


---

Zestien specialisten op het gebied van toegepaste kunst uit de art nouveau- en art deco-periodes (1880-1930), dertien uit Nederland en drie uit Duitsland plus een kunstboekenantiquariaat nemen op 15, 16, 17 en 18 mei aanstaande deel aan de zevende De Art Nouveau & Art Deco Dagen in de Frankestraat 31 t/m 39 in Haarlem

Hans Mengelberg
Ja, de sierkunstenaar Hans Mengelberg (1885-1945) was een neef van de omstreden dirigent Willem Mengelberg, maar daarmee houdt het wat dat betreft ook op. De Utrechtenaar Hans Mengelberg werd op vijftienjarige leeftijd in het glazeniersbedrijf van zijn vader opgenomen. Na eerst als een soort krullenjongen te hebben gefungeerd, ontwikkelde hij zich tot een zeer bekwaam ontwerper en handwerksman. Zijn interieurontwerpen zijn duidelijk geïnspireerd door het werk van zijn stadsgenoten Gerrit Rietveld en Sybold van Ravensteyn. Het bureau, waarvan u de afbeelding in de bijlage aantreft, is omstreeks 1930 in de Amsterdamse Schoolstijl gemaakt maar is asymmetrisch van vorm. Een bijzonder meubel.

Dominant
De Nederlandse art nouveau en art deco worden min of meer gedomineerd door de vele plateel- en porseleinfabrieken met beroemde ontwerpers als Schellink, Colenbrander, van der Hoef, Lanooy, Brouwer en Hartgring. De Duitse art nouveau en art deco daarentegen moeten het niet hebben van porselein en plateel, maar van metaal. In Duitsland waren enige tientallen metaalfabrieken waar in relatief kleine hoeveelheden uiteenlopende metalen kunstvoorwerpen werden gemaakt. De belangrijkste fabrieken zijn Orivit, Juventa, Osiris, Orion, WMF en Kayserzinn. In de bijlage treft een paar kandelaars aan van WMF.

Klokken en horloges
Waar men eigenlijk zelden bij stil staat is dat klokken en horloges ook stijlkenmerken kunnen hebben. Iets bijzonders in deze context is ongetwijfeld de tafelklok in de vorm van een mijnwerkerslamp waarvan u de afbeelding in de bijlage aantreft. Dit klokje is in eerste instantie speciaal ontworpen om als geschenk te dienen voor sir Winston Churchill. Rondom 1925 werd door de bekende horlogefabriek Jaeger dit model in een kleine oplage op de markt gebracht.

Algemene informatie
De Art Nouveau & Art Deco Dagen, Frankestraat 31 t/m 39, Haarlem. Openingstijden: donderdag 15 mei: van 16.00 tot 20.00 uur, vrijdag 18 mei, zaterdag 19 mei en zondag 20 mei van 11.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: ¤ 6,00 (incl. catalogus), kinderen onder de 12 jaar, mits onder begeleiding, gratis. Bereikbaarheid: NS Station Haarlem op circa 15 minuten loopafstand. Parkeergarages: Kamp, Station, Houtplein en Damstraat op gemiddeld 10 minuten loopafstand. ----------------------------------