Gemeente Cromstrijen


Tentoonstelling in bibliotheek in Numansdorp (06-05-2008)

De tentoonstelling 'Zuid-Hollanders en het water' hoort bij de onlangs verschenen tweedelige publicatie Hollanders en het water. Twintig eeuwen strijd en profijt, waarin 17 auteurs een toegankelijk en intrigerend beeld geven van hoe de Hollanders van aanvang af en tot op de dag van vandaag met het hen overal omringende water omgingen en omgaan.

Hollanders zijn wereldberoemd geworden met hun strijd tegen het water, maar tegelijkertijd hebben ze er ook de vruchten van weten te plukken. Zonder water zou Holland niet tot zo'n welvarend en dichtbevolkt gewest zijn uitgegroeid. De tentoonstelling geeft een beeld van de vele en uiteenlopende thema's die in de relatie tussen de Hollanders en het water voortdurend aan de orde waren en zijn. Daarbij wordt niet, zoals in het boek, het verhaal van vroeger naar nu verteld, maar wordt vanuit het heden teruggekeken naar het verleden. Hierdoor wordt de actualiteit van het onderwerp benadrukt.

Aan de orde komen uiteraard de strijd tegen het water, handel, transport, waterkwaliteit, landaanwinning, waterstaat, recreatie, defensie, visserij, et cetera. Natuurlijk wordt er ook naar de toekomst gekeken. De tentoonstelling bestaat uit 4 staande elementen met in totaal 16 rijk geĂŻllustreerde panelen en een vitrine met de boeken. De tentoonstelling richt zich op een breed publiek.

Bij de tentoonstelling is een folder beschikbaar waarin, naast algemene informatie over het onderwerp, bijzondere aandacht wordt gevraagd voor 'wateronderwerpen' die vanuit cultuurtoeristisch oogpunt interessant zijn.

De tentoonstelling wordt beschikbaar gesteld door met het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en is van woensdag 21 mei tot maandag 23 juni 2008 gratis te bezichtigen in de bibliotheek van Numansdorp, Weth. Van der Veldenweg 3, 3281 AN Numansdorp. Tijdens de openingstijden van de bibliotheek.