We1licht 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij voor Radiotelescoop


Radiotelescoop Dwingeloo doet mee in AVRO programma restauratie

DWINGELOO, 20080506 -- De oudste draaibare 25 meter radiotelescoop van de wereld staat in Lhee bij Dwingeloo in Drenthe. Zij gaat de strijd aan om één miljoen euro in het AVRO TV-programma BankGiro Loterij Restauratie 2008. De unieke radiotelescoop is als een bijzonder historische object uitgekozen voor dit programma. Het Nederlandse publiek bepaalt uiteindelijk in de herfst van dit jaar of de radiotelescoop de geldprijs krijgt. De tand des tijds knaagt al vele jaren aan de radiotelescoop. Vrijwilligers proberen met man en macht de radiotelescoop te behouden maar zonder financiële ondersteuning blijft instortingsgevaar aanwezig.

"De beste manier om deze bijzondere radiotelescoop in de toekomst te behouden is hem daadwerkelijk te gebruiken"zegt Robert Langenhuysen van de stichting CAMRAS (C.A. Muller Radio Astronomie Station). "Deze stichting is sinds haar oprichting in januari 2007 bezig de radiotelescoop te herstellen en weer in gebruik te nemen. Uiteindelijk zal zij onder andere via het internet beschikbaar gesteld worden aan geïnteresseerden zoals radioamateurs, amateurastronomen, leerlingen van basisschool tot universitaire studenten toe. Maar ook voor het algemene publiek gaan de deuren open. De uiteindelijke doelstelling van de radiotelescoop is het stimuleren van de interesse voor techniek en wetenschap bij onze jeugd. Het gebied rond de markante radiotelescoop wordt nu al jaarlijks door 900.000 mensen bezocht. De karakteristieke schotel aan de rand van het natuurgebied het Dwingelderveld is een blikvanger van formaat. Het prikkelt de nieuwsgierigheid van de voorbijganger, een prima basis voor het ontstaan van interesse in techniek en wetenschap."



De Radiotelescoop Dwingeloo is echter onderhevig aan roest en er is veel geld nodig om de dragende constructie te redden en daarmee het totale instortingsgevaar te voorkomen. Met veel succes is een enthousiaste groep CAMRAS vrijwilligers al ruim een jaar bezig om reparaties uit te voeren. Maar dit is niet genoeg. Deelname aan het AVRO TV-programma `BankGiro Loterij Restauratie 2008' betekent een kans om het geld bijeen te krijgen voor volledige restauratie, zodat instorting van dit bijzondere bouwwerk definitief voorkomen kan worden.





Ingezonden persbericht