Onderzoek `Nederlandse kinderen op het web'


Resultaten eerste grote gebruikersonderzoek onder kinderen van belang voor ouders, docenten én websitemakers

AMSTERDAM, 20080506 -- Stichting Mijn Kind Online presenteert samen met 2C Usability (2C) onderzoek naar het surfgedrag van kinderen tussen 8 en 12 jaar. Het is tot nog toe het grootste usability-onderzoek met kinderen in Europa.

Hoe mediawijs zijn Nederlandse kinderen?
Welke websites Nederlandse kinderen bezoeken weten we wel, maar hoe goed gaat het surfen ze af? Zijn ze daadwerkelijk zo handig op internet? Hoe 'mediawijs' zijn ze? Hoe gebruikersvriendelijk zijn kinderwebsites?

Het onderzoek leert ons verschillende dingen. Voor websitemakers is het interessant, omdat het laat zien hoe je een kindersite gebruiksvriendelijker kunt maken. Voor ouders en docenten is er ook nieuws te halen: wat kan een kind uit zichzelf en waar heeft het hulp bij nodig?

De stichting Mijn Kind Online heeft het onderzoek uitgevoerd in nauwe samenwerking met 2C Usability (2C), expert in Nederland op het gebied van kwalitatief gebruikersonderzoek.

Eerst zijn via een online enquête 600 kinderen ondervraagd. Vervolgens spraken de onderzoekers met kinderen in vijf focusgroep-gesprekken, in groepen van elk acht andere kinderen. Tot slot zijn vijftig kinderen afzonderlijk geïnterviewd, terwijl ze opdrachten deden op internet.

In totaal zijn 25 websites voor kinderen getest op gebruikersvriendelijkheid. De resultaten komen binnenkort beschikbaar.

Uitnodiging
Stichting Mijn Kind Online nodigt iedereen uit die belangstelling heeft voor de resultaten om contact op te nemen met Remco Pijpers. U ontvangt dan een uitnodiging voor de presentatie van de onderzoeksresultaten met aansluitend een discussie onder makers van websites voor kinderen. Na afloop krijgt u een exemplaar van het rapport mee.

Als u wilt komen, meldt u zich dan aan bij Remco Pijpers, remco.pijpers@mijnkindonline.nl.





stichting Mijn Kind Online