Ingezonden persbericht

2 mei 2008

Let op: EMBARGO TOT 6 MEI 2008
Pas voor publicatie te gebruiken op 6 mei 2008

JOB gaat actievoeren voor een OV-jaarkaart

Op dinsdag 6 mei zal JOB starten met de geenOVnietOK actie, om handtekeningen op te halen voor een OV-kaart voor 16 en 17 jarige mbo-studenten. Mbo-studenten van 16 en 17 jaar krijgen geen OV-kaart, terwijl 16 en 17 jarige Hbo-studenten deze wel krijgen. Mbo-studenten worden hiermee benadeeld. JOB (JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs) is al geruime tijd bezig ervoor te zorgen dat mbo-studenten van 16 en 17 ook een OV-kaart krijgen.

In de Tweede Kamer voert men al heel lang de discussie over een OV-kaart voor alle mbo-studenten. De jonge mbo-studenten worden namelijk door de te hoge reiskosten belemmerd in hun studiekeuze, wat zorgt voor veel drop-outs. Maar staatssecretaris van Bijsterveldt (onderwijs, cultuur en wetenschap) komt steeds weer weg met het excuus: "er is te weinig geld". Daar is JOB het niet mee eens, want geld vrijmaken is een kwestie van prioriteiten stellen! Het is dus is het tijd om actie te voeren.

Op dinsdag 6 mei start JOB met een actiemaand waarin JOB dit kabinet duidelijk wil maken dat mbo-studenten de ongelijkheid niet langer accepteren. Op dinsdag gaat JOB van start met het hierover informeren en het verzamelen van handtekeningen. JOB gaat zich richten op de deelnemers van het openbaar vervoer en gaat landelijk bij en om grote stations met actieteams van start.

JOB roept iedereen op om de petitie te ondertekenen op http://www.geenOVnietOK.nl/. Ook roept JOB vmbo'ers en mbo'ers op zich aan te sluiten bij het actieteam (actieteam@job-site.nl). "Mbo-studenten zijn niets minder dan andere studenten en moeten ook zo behandeld worden", aldus Fieke Nobel, voorzitter van JOB.

JOB wordt bij de actie geenOVnietOK gesteund door: CNV jongeren, SGPJ, Jonge Democraten, PINK!, DWARS, ROOD, CDJA en de JS.

---