Ingezonden persbericht



LedNed bv
PO box, 6098, 5700 ET Helmond
Zuiddijk 9, 5705 CS Helmond
Netherlands
+31-(0)492-751333 Tel
+31-(0)492-751335 Fax
www.ledned.nl / info@ledned.nl

LEDNED PERSBERICHT
maandag 5 mei 2008

POLITIE ROTTERDAM-RIJNMOND
START MET LED-VERLICHTING

AANPAK CO2-REDUCTIE DOOR SAMENWERKING LEDNED, POLITIE ROTTERDAM-RIJNMOND, ROTEB, OBR, GGD EN DE ROTTERDAM CLIMATE INITIATIVE (RCI).

Op dinsdag 6 mei geven Wethouder Mark Harbers (Milieu, Haven en Economie), Korpschef Aad Meijboom en Marianne Donker (Directeur GGD) het officiële startsein voor de pilot LED-verlichting van de politie Rotterdam-Rijnmond. Hiermee is de politie Rotterdam-Rijnmond de eerste organisatie die op deze schaal LED-verlichting toepast in de regio Rotterdam-Rijnmond en daar onderzoek naar doet.

Grote bijdrage
Sinds begin april dit jaar heeft de politie Rotterdam-Rijnmond in samenwerking met het RCI LED-verlichting geplaatst op het politie Service Center. Het project is uitgevoerd door het Nederlandse ontwikkelings- en productiebedrijf LEDNED wat zich sinds 2004 richt op de ontwikkeling en functionele toepassing van deze energie zuinige lampen. Twee verdiepingen van het kantoorpand aan de Boezembocht zijn voorzien van de hightech verlichting. Door de intensieve samenwerking tussen de partners levert de politie een grote bijdrage aan CO2-reductie. Een project dat past binnen de doelstellingen van RCI om in 2025 met de CO2- uitstoot met 50% te reduceren. Het is voor het eerst dat er op zo'n grote schaal in Rotterdam wordt geëxperimenteerd met deze vorm van verlichting.

Belevingsonderzoek
Bijzonder aan de pilot is dat de verlichting in een 24-uurs werkomgeving is geplaatst. Dit is de locatie waar de telefoon van 0900-8844 wordt opgenomen. De GGD doet onderzoek naar de beleving van LED- verlichting onder de medewerkers. Tot en met juni aanstaande wordt gemeten in hoeverre de innovatieve verlichting invloed heeft op het energieverbruik en werkbeleving. Daarna wordt gekeken op welke schaal LED-verlichting in andere panden van de politie Rotterdam-Rijnmond kan worden toegepast.

Geslaagde proef
Het verwachte energierendement van de proef is 42%. Wanneer de proef slaagt, voert de politie de lampen breder in, bij alle gebouwen van het korps. Maar bijvoorbeeld ook bij cellencomplexen. Bij de politie Rotterdam-Rijnmond hangen in totaal 20.000 lampen, daar zijn miljoenen euro's energie mee te besparen.

Openbare verlichting
Naast deze pilot is er vanaf vrijdag 2 mei een proef gestart met openbare verlichting op het parkeerdek van de Roteb. Doel van de test, naast het besparen van energie en reductie van CO2 uitstoot, is het verminderen van lichtvervuiling. Omdat Leds veel gerichter licht geven moet de hinder die de buurt voordien ondervond nagenoeg verdwijnen.

Uitnodiging voor redacties,

Ingezonden persbericht