Gemeente Groningen


Rekenkamercommissie onderzoekt OZB en erfpacht


Gebruikt de gemeente Groningen de onroerend zaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing en de hondenbelasting echt waarvoor het is bedoeld? De rekenkamercommissie van de gemeenteraad gaat dat onderzoeken.

Dat staat in het jaarplan 2008 van de commissie. Op verzoek van alle fracties in de gemeenteraad gaat de rekenkamercommissie ook het erfpachtstelsel onderzoeken. De gemeente heft vooral in de binnenstad erfpacht. Steeds meer steden gaan over tot afschaffing van het erfpachtstelsel. De rekenkamercommissie gaat onder meer uitzoeken waarom andere steden dat hebben gedaan. Na het onderzoek kan de gemeenteraad afwegen of ook in Groningen de erfpacht kan worden afgeschaft.

Sportaccommodaties
De rekenkamercommissie gaat verder dit jaar de geldstromen in het onderwijs en het beleid en beheer ten aanzien van sportaccommodaties in de stad onderzoeken. Ook een zogeheten quick scan naar de Wmo, de Wet maatschappelijke Ondersteuning, staat op het programma.

Parkeerbeleid
De rekenkamercommissie doet voor de gemeenteraad onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid van de gemeente. De commissie bestaat uit vier raadsleden en drie externe deskundigen. Op dit moment doet de commissie nog onderzoek naar het parkeerbeleid. Dit onderzoek is bijna klaar en wordt naar verwachting in mei aan de raad aangeboden.