Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Meerderheid astmapatiënten heeft ziekte niet onder controle

Patiënten en artsen wakker geschud op tiende Wereld Astma Dag

Zeist, 6 mei 2008 - Meer dan de helft van de astmapatiënten in ons land heeft
de ziekte niet onder controle, hoewel behandelrichtlijnen dat in de meeste gevallen wel als mogelijk beschouwen. Dat is de uitslag van een groot nationaal onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in een NIVEL-rapport1.

Op de tiende Wereld Astma Dag worden patiënten, artsen en apothekers aangespoord om nog beter te letten op patiënten die hun astma niet goed onder controle hebben.

Nevenverschijnselen
Het onderzoek is uitgevoerd in Nederland, tussen april 2006 en januari 2007. Er hebben 477 astmapatiënten aan deelgenomen. Uit het onderzoek blijkt verder dat patiënten met slechte of zeer slechte astmacontrole meer last hebben van nevenverschijnselen:
· 45% ondervindt hinder bij het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden;
· 40% ondervindt hinder bij het uitvoeren van hobby's;
· 49% ondervindt hinder bij het aangaan en onderhouden van sociale contacten.

Daarnaast toont het onderzoek aan dat mensen met slecht gereguleerde astma meer gebruikmaken van acute zorg dan mensen met goede of matig gereguleerde astma.

Leed voorkomen
Vierenvijftig procent van de astmapatiënten heeft een slechte controle van de astmasymptomen. Deze mensen ervaren klachten die vaak niet nodig zijn. Een correct gebruik van medicijnen en een tijdige reactie op verslechtering van de ziekte kan veel leed voorkomen. Kijk voor meer informatie op www.astmatest.nl

Behandeldoelen NHG standaard
Onlangs is de tweede herziening van de NHG standaard 'Astma Bij Volwassenen verschenen. GlaxoSmithKline is er trots op dat haar geneesmiddelen hierin een prominente plaats krijgen2.
· Nieuw is dat er nu duidelijk meetbare richtlijnen worden aangegeven voor astmacontrole.
· De NHG streeft naar de volgende behandeldoelen:
· Belangrijk hierbij is dat bij onvoldoende behandeling er structurele schade in de luchtwegen kan ontstaan2.
· In de praktijk betekent dit dat gestreefd dient te worden naar een maximaal gebruik van 2 diskussen Ventolin® (salbutamol), 120 doses per jaar.

Over GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline (GSK) behoort tot de meest vooraanstaande, research georiënteerde, farmaceutische en healthcarebedrijven in de wereld. Het is de missie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen actiever te zijn, zich beter te voelen en langer te leven.
____________________________________________

Referenties:
1 M. Heijmans, Meer dan helft astmapatiënten heeft ziekte niet onder controle, NIVEL, april 2007.
2 Geijer et al, Huisarts Wet 2007;50 (11):537-51.



Ingezonden persbericht