Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 6 mei

Fryslân, 06-05-2008 o Politieberichten van maandag 5 mei 07.00 uur t/m dinsdag 6 mei 07.00 uur.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een grijze Mercedes Benz C180 sedan met kenteken 09-JP-FT. Een 58-jarige inwoner van Dokkum had zondagavond zijn auto geparkeerd bij een garagebedrijf aan de Lorentzkade. Hij deponeerde vervolgens de sleutels van zijn auto in een daarvoor bestemde brievenbus. Maandagochtend kwam een medewerker van het garagebedrijf tot de ontdekking dat de auto van de Dokkumer was verdwenen. De eigenaar heeft aangifte gedaan.

Tijnje: inbraak in fabriek
De politie onderzoekt een inbraak in een fabriek aan de Warrewei. Tussen zondagavond en maandagochtend is men binnengekomen, alleen de manier waarop is onbekend. Uit de fabriek, die werd gebruikt als opslagruimte, werden diverse handgereedschappen en twee crossmotoren weggenomen. Een 37-jarige inwoner van Tijnje deed aangifte.

Sneek: inbraak in bouwunit
De politie onderzoekt een inbraak in een bouwunit op een bouwterrein aan de Keizersmantel. Tussen dinsdagmiddag 29 april en maandagochtend 5 mei kwam men binnen na het forceren van een rolluik. Uit de bouwunit werden diverse gereedschappen weggenomen. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 33-jarige inwoner van Koudum aangifte.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling De politie heeft maandagochtend in de Frittemastate twee 13-jarige jongens uit Leeuwarden en Tzummarum op heterdaad aangehouden. Een getuige zag dat de twee een bushokje vernielden. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De melder werd door de Meldkamer Fryslân doorverbonden naar de aanrijdende politieauto. Op aanwijzing van de getuige konden de agenten de twee jongens op heterdaad aanhouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. De ouders werden gewaarschuwd en na verhoor en een proces-verbaal mochten de twee het bureau verlaten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs De politie heeft maandagmiddag op de Weaze een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit van harddrugs. Surveillerende agenten werden aangesproken door een getuige. Deze getuige had gezien dat er op de Weaze in drugs werd gehandeld. Toen de agenten arriveerden zagen ze de 39-jarige Leeuwarder lopen met een aantal bolletjes in zijn hand. Na controle bleek het te gaan om tien bolletjes met cocaïne en zes met heroïne. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering vonden de agenten nog twee messen. De drugs en de messen zijn in beslaggenomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Dearsum: automobiliste en passagiere gewond na aanrijding De politie heeft maandagmiddag op de N354 een aanrijding afgehandeld, waarbij een 24-jarige automobiliste uit Amsterdam en haar 12-jarige passagiere (woonplaats onbekend) gewond raakte. De vrouw verliet de afrit van de A32 en wilde vervolgens de N354 oprijden. Ze zag daarbij een vrachtauto, bestuurd door een 24-jarige inwoner van Drachten, over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De 24-jarige en haar passagiere werden door het ambulancepersoneel uit de auto gehaald en vervolgens ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalanalyse stelde een nader onderzoek in.

Tjerkgaast/Makkum: rijbewijzen ingevorderd na forse
snelheidsovertreding
De politie heeft maandag van een 31-jarige motorrijder uit Sneek, een 45-jarige automobilist uit Heerenveen en een 50-jarige automobilist uit Hoogveld het rijbewijs ingevorderd na forse
snelheidsovertredingen. Op de Strjitwei in Tjerkgaast passeerde de 31-jarige motorrijder een snelheidscontrole met 145 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan. De 45-jarige automobilist werd gecontroleerd op de Weersterweg in Makkum. Hij passeerde de snelheidscontrole met 140 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan. Maandagavond passeerde de 50-jarige automobilist de controle op de Strjitwei in Tjerkgaast. De man reed 133 kilometer per uur en haalde in een bocht een personenauto in. Tijdens het inhalen had hij geen zicht op eventuele tegenliggers. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de drie bestuurders ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: politie onderzoekt diefstal uit woning
De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Hoofdstraat West. Maandagmiddag drong een nog onbekende vrouw de woning binnen via een niet afgesloten deur. Uit de woning werd een tas met daarin een portemonnee weggenomen. De 84-jarige bewoonster deed aangifte.

Gorredijk: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft maandagmiddag in de Hoofdstraat een 16-jarige inwoner van Lippenhuizen aangehouden op verdenking van mishandeling. De jongen had een 15-jarige inwoner van Gorredijk geslagen. Op aanwijzing van getuigen kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Zijn ouders werden gewaarschuwd, waarna hij werd verhoord. Na het opmaken van een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 26-jarige inwoner van Sint Annaparochie. De man werd maandagavond voor een horecagelegenheid geslagen. Het slachtoffer stond te praten toen hij plotseling van twee onbekende mannen klappen kreeg. Hij liep hierbij letsel op aan zijn neus en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De man heeft aangifte gedaan.

Midlum: rijden terwijl rijbewijs is ingevorderd
De politie heeft maandagavond op de Haulewei een 29-jarige automobilist uit Dongjum gecontroleerd. Het was bekend dat de man zijn rijbewijs werd ingevorderd. Toen agenten hem zagen rijden kreeg hij een stopteken, waarna er proces-verbaal werd opgemaakt voor het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling De politie heeft maandagavond op het Oldehoofsterkerkhof twee inwoners van Grou van 22 en 20 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. Het duo had twee vrouwen uit Leeuwarden van 21 en 25 jaar mishandeld. De twee Grousters werden hierop aangehouden door
beveiligingsmedewerkers en vervolgens overgedragen aan de politie. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 25-jarige vrouw werd met diverse verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op het Ruiterskwartier een 38-jarige inwoner van Harlingen en een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Het duo had een 17-jarige inwoner van Oudebildtzijl geslagen. Op aanwijzing van getuigen konden de twee verdachten worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt beroving
De politie onderzoekt de beroving van een 19-jarige inwoner van Harlingen. De man moest dinsdagochtend bij een pinautomaat aan de Van Swietenstraat, onderbedreiging van een pistool, zijn net gepinde geld en mobiele telefoon overhandigen aan een man. De Harlinger had de man eerder die avond getroffen in een horecagelegenheid. De twee liepen met een aantal anderen naar buiten voor een handeltje. Bij de pinautomaat ging het mis en tot handel kwam het dus niet. De 19-jarige moet nog aangifte doen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft maandavond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo werden er onder andere maandagavond en -nacht in Jelsum 60 bestuurders gecontroleerd. Ook op andere plaatsen in de provincie werd gecontroleerd. Dit alles resulteerde in zeven processen-verbaal en rijverboden. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Maandagavond, 18.45 uur, It Hof in Makkum, een 40-jarige bestuurster van een personenauto uit Makkum, 960 ug/l;

Maandagavond, 20.40 uur, Rondweg-Noord in Dokkum, een 26-jarige bestuurder van een snorfiets uit Dokkum, 775 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij nogal slingerde en uiteindelijk ten val kwam.

Maandagavond, Gaestdyk in Tjerkgaast, een 41-jarige bestuurder van een personenauto uit Lemmer, 445 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij met 122 kilometer per uur over een 80 kilometerweg reed;

Maandagavond, Schrappinga in Oosterwolde, een 73-jarige bestuurder van een personenauto uit Oosterwolde, 730 ug/l;

Dinsdagochtend, Professor Meester P.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden, een 28-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 675 ug/l. De bestuurder verloor de controle over zijn voertuig en sloeg over de kop. Hij kwam uiteindelijk met zijn auto tot stilstand tegen een verkeerslicht.