UMC Utrecht


Meer sterfte door luchtverontreiniging

Promovendus Rob Beelen onderzocht de relatie tussen lange-termijn blootstelling aan luchtverontreiniging en longkanker en sterfte. Hij volgde ca. 120.000 personen van 1986 t/m 1997. Luchtverontreiniging en verschillende verkeersvariabelen blijken inderdaad te leiden tot grotere sterfte, met de grootste effecten voor respiratoire mortaliteit. In de hele studiepopulatie vond Beelen geen verband tussen luchtverontreiniging en het voorkomen van longkanker.

Het is voor het eerst dat de effecten van luchtverontreiniging, verkeersintensiteit en verkeersgeluid op cardiovasculaire sterfte samen onderzocht zijn. Hoewel de geschatte individuele gezondheidsrisico's van luchtverontreiniging relatief klein zijn, kunnen de consequenties voor de volksgezondheid toch groot zijn omdat een groot gedeelte van de bevolking is blootgesteld.

Ondanks afnemende luchtverontreinigingsconcentraties in de laatste decennia, worden er nog steeds nadelige gezondheidseffecten van luchtverontreiniging geobserveerd. Ca. 5% van de Nederlanders woont aan een drukke weg en de gezondheidseffecten van langdurige blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtverontreiniging zijn nog niet voldoende onderzocht.

Rob Beelen promoveert op 6 mei aan de Universiteit Utrecht. dinsdag 6 mei 2008