Gemeente Oldebroek

Sociaal?

De SGP komt graag op voor hen die daar zelf niet toe in staat zijn. Denk daarbij maar aan de standpunten van onze partij over abortus en euthanasie.

Op gemeentelijk niveau proberen wij voorzichtig om te gaan met lastenverzwaring voor de burger. Lang niet iedereen is in staat om de van overheidswege doorgevoerde lastendruk goed te beoordelen. Werd in de vorige raadsperiode de OZB-belasting verdubbeld, thans zijn de kosten rondom begraven aan de beurt. Maar de financiële gevolgen daarvan zijn voor de burger nog veel ingrijpender: het tarief voor het grafrecht bijvoorbeeld wordt niet alleen verdubbeld, maar het recht voor onbepaalde tijd is met ingang van 1 januari 2008 teruggebracht tot 20 jaar, korter dan alle omliggende gemeenten! Wil men langer, dan moet telkens weer bijbetaald worden. Totaal kom je zo uit op vele keren de kosten van vòòr 1 januari. Deze verhoging is van een zodanig gehalte dat het college maar met het voorstel kwam om het in 3 stappen in te voeren.
De SGP heeft van geen enkele partij steun gekregen bij haar voorstel de tijdsduur voor het grafrecht te stellen op 30 jaar (tijd van een generatie) in plaats van 20 jaar.
Ook het voorstel van de SGP-fractie om de financiële paragraaf een jaar uit te stellen, zodat de burger goed voorgelicht en voorbereid kon worden kreeg geen steun van andere partijen .
De thans gehanteerde kosten zijn naar onze stellige overtuiging gebaseerd op verkeerde berekeningen en zullen bovendien o.i. niet juridisch houdbaar zijn. Hoe moet het dan met de teveel in rekening gebrachte kosten? Terugbetalen? Jazeker! Maar wat een vertoning. En dat bij mensen die in moeilijke omstandigheden verkeren!
Niet sociaal en niet passend bij het karakter van onze gemeente en onze inwoners.

De SGP-fractie
zie ook: www.sgp-oldebroek.nl