Provincie Gelderland
http://www.gelderland.nl
Arnhem, 7 mei 2008

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 6 MEI 2008

Burgerinitiatief eenvoudiger in te dienen (B4)
Sinds 2003 kunnen inwoners zelf een voorstel op de agenda van Provinciale Staten plaatsen. Tot nu toe is dit slechts eenmaal gedaan. Om het burgerinitiatief meer te stimuleren stellen Provinciale Staten voor om de regeling te vereenvoudigen. Misschien is het voor inwoners te ingewikkeld of teveel moeite om een eigen onderwerp op de provinciale agenda te zetten. Nu zijn daar 1500 handtekeningen voor nodige. Voorgesteld wordt om dat te verlagen naar 750 handtekeningen. Ook de leeftijd van de ondertekenaars wordt verlaagd van 18 naar 16 jaar. Behalve deze aanpassingen zal ook meer aandacht besteed worden aan publiciteit. Het aantal burgerinitiatieven in Nederland wisselt enorm in de gemeenten en provincies. Het is niet te zeggen of dat samenhangt met de (on)bekendheid van het initiatief en/of de complexiteit van het indienen. Met deze maatregelen probeert de provincie Gelderland in ieder geval het burgerinitiatief zo eenvoudig mogelijk te maken en op de kaart te zetten. Het is dan aan de inwoners om met voorstellen te komen. Provinciale Staten beslissen eind mei over het voorstel.

Plan Regiotaxi Gelderland met Noord-Veluwe vastgesteld (C7)
Gedeputeerde Staten hebben het bestek vastgesteld voor de uitbreiding van Regiotaxi Gelderland met de Noord-Veluwe. Bij dit bestek is gebruik gemaakt van de ervaringen met de huidige Regiotaxi in de Noord-Veluwe en in de rest van Gelderland. Daarin zijn ook de maatregelen uit het onlangs vastgestelde verbeterplan voor Regiotaxi Gelderland verwerkt. Het bestek is in nauwe samenwerking met de regio opgesteld en besproken met het consumenten/reizigersplatform ROCOV. De nieuwe vervoerder start met Regiotaxi op 1 januari 2009.

Ruim anderhalf miljoen voor bibliotheekvernieuwing
Met je bibliotheekpasje op vakantie in Ermelo een boek voor op het strand lenen en dit weer thuis in bijvoorbeeld Nijmegen inleveren. Of uitgebreide collectie boeken aanschaffen voor mensen die moeite hebben met lezen. Het zijn enkele van de projecten waarvoor de provincie geld beschikbaar heeft gesteld. In totaal hebben Gedeputeerde Staten zo'n 1.733.000 euro verdeeld over ruim 20 projecten. Allemaal maken ze deel uit van het provinciale programma om de Gelderse bibliotheken zo te vernieuwen dat ze een sterke positie innemen in de informatiesamenleving. Met digitale én papieren informatie.
(zie ook apart persbericht)

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen:
Namens de Groep van Bergen zijn vragen gesteld over 'Ontbrekende fietspaden langs de N800' (D1)
Namens Groen Links zijn vragen gesteld over 'Paasvuren' (D3)
De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'