NEN


Kleurenrichtlijn ook voor kleurenblinden

dinsdag 6 mei 2008, 10:07

Eén op de twaalf mannen en een op de 250 vrouwen is kleurenblind. Hoe is de maatschappij daarop ingericht? In het verkeer, het openbaar vervoer, op de werkvloer en ook thuis komen kleuren voor, maar veel mensen kunnen deze kleuren niet of niet goed onderscheiden.

Als eerste in de wereld heeft NEN nu een kleurenrichtlijn gepubliceerd, die rekening houdt met kleurenblinden:

NPR 7022 'Functioneel gebruik - Aanpassing aan kleurzienstoornissen'.

"Een prima ontwikkeling, want maar liefst 700.000 mensen in Nederland hebben deze handicap", aldus ir. Meinard Noothoven van Goor. Hij en zijn collega dr. Jan Walraven (ex-TNO) van het bureau Blind Color zijn medeopstellers van deze richtlijn.
De nieuwe praktijkrichtlijn helpt vergissingen en ongevallen voorkomen, die ontstaan doordat kleurenblinden iets niet opmerken. Noothoven van Goor: "Wanneer ontwerpers en fabrikanten deze richtlijn hanteren maken ze hun producten zó, dat ook mensen die kleurenblind zijn daarmee uit de voeten kunnen".

"De richtlijn adviseert een dubbele codering en geselecteerde kleuren. Het is zo simpel: altijd rood boven, ook op apparaten met lichtjes en knopen. Het op twee manieren aanduiden van functies is de meest veilige optie. Denk aan de parkeerautomaat: een vierkante groene knop voor het accorderen van het parkeerbiljet en een rode ronde knop voor het afbreken van de procedure. Wanneer in de instructie vervolgens zowel vorm als kleur worden genoemd, is het apparaat voor iedereen bruikbaar".

Voor wie?
De praktijkrichtlijn is geschikt voor iedereen die met kleuren werkt, waaronder:

* fabrikanten

* technisch tekenaars

* ontwerpers (websites, reclame)

* drukkers

* wegbeheerders (overheid, gemeenten)

Meer informatie en/of bestellen? Bel NEN-Klantenservice, telefoon 015-2 690 390 (van 08.30 uur tot 12.30 uur). Bestellen via de Normshop op www.nen.nl kan uiteraard ook.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 7022:2006 nl (Norm) NEN Arbomail (Publicatie)