NEN


Grootscheepse controle Arbeidsinspectie in metaal

dinsdag 6 mei 2008, 10:39

Tussen 1 mei en 31 oktober 2008 controleert de Arbeidsinspectie de arbeidsomstandigheden in 500 bedrijven in de transportmiddelenindustrie.

Deze deelsector van de metaal omvat bedrijven die allerhande transportmiddelen (of delen daarvan) maken variërend van de bouw van caravans tot aanhangwagens, vrachtwagens en fietsen. De controle richt zich op machineveiligheid en gevaarlijke stoffen.

Onaangekondigd
In 2005 werd deze sector ook al gecontroleerd en toen zijn veel overtredingen geconstateerd. Reden voor de Arbeidsinspectie om opnieuw een grootscheepse controle uit te voeren. Alle bedrijven in deze sector hebben in januari van dit jaar van de Arbeidsinspectie informatie ontvangen over de arbeidsrisico's en over de wettelijke eisen.
De bedrijfsbezoeken van de inspecteurs zullen onaangekondigd plaatsvinden. Bedrijven die niet aan de eisen voldoen kunnen een waarschuwing of een boete krijgen, en moeten binnen een gestelde termijn alsnog aan de eisen voldoen. Overigens kunnen ook werknemers gecontroleerd worden op veilig werken.

Ondernemingsraad mee
In bedrijven met een ondernemingsraad zal de inspecteur een vertegenwoordiger van de OR uitnodigen om hem of haar te vergezellen tijdens de inspectie van het bedrijf. Als een inspecteur aan een bedrijf een waarschuwing of boete geeft en afspraken maakt, wordt aan de werkgever gevraagd om de OR hierover te informeren.

Bron: Arbobondgenoten

De veiligheid en gezondheid op de werkplek wordt verhoogd door gebruik te maken van normen. U kunt deze normen per vakgebied vinden op de site van NEN.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 14121-1:2007 nl (Norm) NPR-ISO/TR 14121-2:2008 en (Norm) NPR-CEN Guide 414:2005 en (Norm)